Kerstmarkt Valkenburg

17 – 19 december 2010

We wilden dit jaar nog een kerstmarkt bezoeken. In november en de eerste weken van december konden we niet, dus stond dit uitje gepland voor half december.
En toen begon het te sneeuwen en gaven ze nog meer sneeuw af. We wilden eerst naar een camping in Schin op Heul gaan. Van daaruit is het 3 km. fietsen of wandelen naar de kerstgrotten in Valkenburg, maar met die sneeuw fiets je niet zo makkelijk. In Deventer is het enorm druk en ligt te veel sneeuw en in Duitsland ligt nog meer sneeuw.

De camping op trekkenEn toch wilden we wel even weg…… en toen kregen we het idee om een mail te sturen naar de CCN of er misschien nog plaats was voor het weekend Valkenburg. Wie weet zijn er zieken of afmeldingen vanwege het weer. Binnen twee uur kregen  we een bevestigend antwoord. We kunnen mee, dus werd de camper gehaald en ingeladen voor deze onverwachte trip.

Op vrijdag eerst even langs de fysiotherapeut voor Loes en daarna om 10.15 uur gelijk door richting Limburg. Binnen tien minuten staan we al in de file. In Zeeland en West-Brabant is de meeste sneeuw gevallen en op de weg tussen Hoogerheide en Antwerpen is een ongeluk gebeurd. We nemen de eerstvolgende afslag en over de oude rijksweg rijden we langzaam verder richting Antwerpen. Over dit eerste stuk, dat normaal in 20 minuten te rijden is, doen we ruim een uur.
Daarna is de weg een stuk beter en komen we met een gemiddelde snelheid van 90 km/h en na een eetpauze om 13.00 uur op camping “Den Driesch” in Valkenburg aan.

We worden opgewacht door Gerry en Geert die ons de plaats wijzen. De weg naar boven is steil en er moet een tractor aan te pas komen. Ongeveer de helft van de deelnemers is al aanwezig. Als we op de plaats staan gaan we de hond uitlaten en wandelen daarna het centrum in. We komen langs de Fluweelengrot en zien dat het er niet zo druk is. We brengen de hond naar de camper, kopen kaartjes op de camping en gaan terug naar de grot om deze te bezoeken. Het is er inderdaad niet druk, dus we kunnen goed overal rondkijken. Het thema “Charles Dickens Christmas” zien wij er niet zo in, maar de kerstsfeer is wel overal aanwezig. De kraampjes zijn sfeervol ingericht en de vele kerstbomen met lichtjes zorgen voor het ultieme kerstgevoel.

         

 

Als we terug op de camping komen, zien we nog steeds deelnemers binnenkomen. Voor sommigen is de rit erg lang geweest vanwege gladheid en sneeuw. Vooral de mensen uit het noorden van het land hadden veel last van sneeuwval.
’s Avonds gaan we naar het restaurant voor de camperklets, waar we glühwein en kerstbrood aangeboden krijgen. 

 

Zaterdagmorgen gaan we naar Valkenburg om de  Gemeentegrot te bezoeken. We staan er een paar minuten voor tienen en om klokslag 10.00 uur gaat de grot open. Ook hier is het nog lekker rustig en kunnen we alle kerststalletjes, muurschilderingen en kersttafereeltjes goed aanschouwen. Als we naar de uitgang lopen, zien we dat het intussen flink wat drukker is geworden. Eenmaal buiten moeten we even wennen aan het felle zonlicht. Heerlijk om te zien dat de zon is doorgebroken en de witte sneeuw verlicht. Een pracht zicht, waar we nog even van gaan genieten vanaf een verwarmd terras met koffie en Limburgse vlaai.

 

’s Middags mag de hond weer mee voor een wandeling van een paar uur door de prachtige natuur. Op de terugweg gaan we nog even door het centrum van Valkenburg. We zien dat de weg daar behoorlijk glad is geworden. Om 17.00 uur gaan we naar het restaurant van de camping voor het kerstmaal. Na dit 3-gangen menu, gaat we terug naar de camper om ons warm aan te kleden voor de Christmas Parade. Zodra we naar buiten stappen, krijgen we te horen dat deze niet door gaat. Jammer……… het is nog zoooooo vroeg.

 

          

 

We lopen daarom toch maar even naar het dorp, waar al heel wat mensen tevergeefs staan te wachten op de lichtjestocht. Professor Falckenstein met zijn magische tijdmachine zorgt samen met de kinderen voor een betoverende Magicalibration, maar dat is dan ook alles wat we te zien krijgen. De temperatuur is ondertussen gezakt tot -8 graden.
De meeste mensen duiken de diverse volle kroegjes in. De verwarmde terrassen blijven nagenoeg leeg, op een enkele stoere gast na, die met plaids buiten plaats heeft genomen.
Jammer van deze avond, maar ach… dat is weer een reden voor ons om nog een keer terug te gaan. En zo heeft elk nadeel toch weer zijn voordeel.

Op zondag komen we om 10.00 uur nog bij elkaar voor een bakkie koffie. Niet iedereen is er, want diverse mensen zijn al vroeg vertrokken vanwege het weer.
Tegen elven rijden ook wij weg voor onze terugtocht naar huis. Omdat we via Antwerpen rijden willen we daar nog even de kerstmarkt bezoeken. De kaai langs de Schelde staat echter helemaal vol. Er is geen plekje meer te vinden. Omdat het weer begint te sneeuwen, rijden we naar huis……. waar het intussen ook weer sneeuwt.

We hebben genoten van een prachtig sneeuwvol weekend en zijn dus helemaal in kerstsfeer.

          
 

 

Klik hier om naar alle foto’s te gaan

Comments are closed.