Frankrijk – Spanje 2015 (2)

Vervolg van Frankrijk – Spanje 2015 (1)

ElcheWoensdag 30 september

We zijn op ons verste punt beland. Zuidelijker gaan we niet. We waren nog steeds op weg naar Elche en rijden daar vandaag heen. Er zou een camperplaats moeten zijn, maar op de bestemde plek is niks te vinden. We waren ooit eerder in Elche, maar dit keer valt het wat tegen.

Playa del Salander

 

We rijden terug naar Playa del Salander, waar ook nu weer campers staan.
Dit keer staat er ook een Belg en een Nederlander.

Boulevard in Alicante

 

Donderdag 1 oktober

We fietsen naar Alicante, 8 km. verderop. Dit is prima te doen is vanaf hier, al moet je een klein stukje over de grote weg.

We fietsen eerst wat rond in Alicante. Daarna parkeren we de fietsen in de lange laan met palmbomen.
We zetten ze vlak bij de houten stoeltjes, die hier staan voor de bewoners. Boulevard in AlicanteHier wordt dankbaar gebruik van gemaakt, dus hebben we oppas voor de fietsen. We drinken eerst koffie en slenteren langs de verschillende verkooptentjes.
We nemen nog een kijkje bij de haven en dan is het lunchtijd.

We wandelen terug en gaan ergens eten. Een driegangen menu, inclusief wijn brood, voor nog geen tien euro per persoon. We dachten beiden een klein glaasje rosé te krijgen, maar we krijgen samen een hele kan vol.

Serviceplek AlicanteVrijdag 2 okober

Luna heeft een vriendjeVandaag trekken we weer verder.
We nemen afscheid van onze Spaanse vriend, die hier elke morgen komt joggen.
Omdat we nooit weten waar we uit komen, gaan we eerst lossen, op de gratis serviceplek in Alicante. En dan gaan we de kust even verlaten en rijden we een stukje door het binnenland. Via Xixona, een route door de bergen, Simat de la Valldignarijden we naar de camperplaats in Simat de la Valldigna. De laatste kilometers rijden we tussen de sinaasappelboomgaarden. We dachten op een parking bij een klooster terecht te komen, maar de camperplaats is aan de rand van een dorp op een wat onvaste ondergrond van roodachtig zand en stenen. Het terrein ziet er niet geweldig uit. Er staat nog een camper en voor een nacht is het zeker te doen. Na flinke regenval zal het hier waarschijnlijk een grote modderpoel zijn. Het klooster is niet ver lopen, dus daar gaan we even kijken. Daarna gaat de bbq aan, net op tijd. Zodra we klaar met eten zijn, begint het zachtjes te regenen.

WielrennersZaterdag 4 oktober

Vandaag volgen we ineens een route, waarover een wielerrit is uitgezet. Op de kruispunten staan controleurs om alles in goede banen te leiden.
We zitten dus keer op keer tussen de fietsers, weer eens iets anders dan koeien en paarden.

 

Camperplaats BenicàssimWe overnachten in Benicàssim op de camperplaats. We fietsen hier nog wat rond en kijken op de camping waar we jaren terug hebben gestaan.Tegen de avond is de camperplaats bijna vol.
Wij stonden hier als een van de eersten en de camper voor ons, zowel als de camper achter ons heeft nogal veel ruimte ertussen gelaten. We staan dus onbedoeld wat a-sociaal en rijden de camper wat naar voren, zodat er nog makkelijk een bij kan. De Engelsman achter ons is het er niet mee eens en rijdt ook een paar meter naar voren.

Zondag  5 oktober  

SprinkhaanWe worden al vroeg gewekt door een paar kraaiende hanen, gevolgd door een koor van blaffende honden, een hinnikend paard, rinkelende belletjes van een passerende schaapskudde en kakelende kippen. Kijk dat is nu slapen in de natuur en dat allemaal na dierendag. Dieren genoeg hier. Zelfs een sprinkhaan zit parmantig voor onze camper en laat zich gewillig fotograferen.

We trekken verder en slaan af naar de kust. Via onafgemaakte rotondes komen we uit in Torrenostra, waar veel onafgebouwde flats staan. Op de parkeerplaats bij het strand staan een paar campers. We drinken koffie, lopen een stukje over het strand en kletsen met een paar camperaars. Camperplaats Los PinosWe rijden door naar Peñiscola en kiezen voor camperplaats Los Pinos. De rest van de dag doen we lekker rustig aan en maken we kennis met verschillende Nederlanders . De sfeer is erg gemoedelijk hier.

Maandag 6 oktober

Kasteel Papa LunaVandaag is het markt in Peñiscola. Altijd leuk om daar even te kijken, dus hup op de fiets en karren maar. Op de terugweg gaan we nog langs de supermarkt voor wat boodschappen.
Winkelstraatje’s Middags fietsen we langs een paar andere camperplaatsen, onder andere La Volta, die er leuk uit ziet. Volgende keer nemen we die voor de afwisseling. We komen weer in het centrum terecht en rijden naar kasteel Papa Luna. Vanmorgen konden we hier niet terecht omdat
ze filmopnames aan het maken waren. We wandelen door de gezellige straatjes naar boven.

Dinsdag 6 oktober

Ebro-deltaWe gaan weer verder en rijden door de Ebro delta. Echt leuk vinden we het niet, dus snel weer eruit en naar de kust terug. We lunchen in l’ Ampolla. Dit is een leuk plaatsje waar we op een van onze eerdere reizen hebben overnacht.

We rijden verder binnendoor tussen de olijfbomen, die ons doen denken aan Griekenland. De wegen worden smaller en we kunnen niet terug. We komen langs een tunnel naar het strand. We laten de camper staan en wandelen door de tunnel en komen bij een kleine mooie baai. Echter niet geschikt om met de camper naar toe te gaan.
We stappen weer in en rijden verder over de smalle weg. Na een tijdje komen we gelukkig weer op een normale weg.
Deze voert ons naar Cambrils. Overnachting SalouAan de weg langs het water waar we ooit stonden in Cambrils is een fietspad gemaakt. We rijden verder door Salou en als we daar voorbij zijn, besluiten we hier toch even te kijken. Dus terug en een parkeerplek zoeken. Op de parkeerplaats tussen de boulevard en het strand staan een paar campers.
’s Zomers moet je hier betalen maar nu staat de hefboom omhoog. We rijden er heen en horen tot onze verbazing dat de meesten hier al enkele dagen staan. We blijven dus ook. De politie rijdt diverse keren langs en zegt niks.
We wandelen door Salou en genieten daarna van ons plekje aan de boulevard.

Woensdag, 7 oktoberBoulevard Salou

We gaan wat inkopen doen en zetten daarna de stoeltjes op de boulevard. Koffie erbij en genieten.
Echter niet voor lang, want ineens zien we politie staan bij de campers. Ze doen briefjes onder de ruitenwissers. We gaan erheen en krijgen te horen dat we weg moeten. Ze zijn heel vriendelijk. Een van hen vertelt dat je in heel Salou nergens mag parkeren met een camper. De briefjes zijn geen boetes maar een waarschuwing. We moeten binnen een paar uur weg zijn, maar mogen onze koffie nog rustig opdrinken.
Jammer, want we staan hier prachtig. Mooie kust bij CreixellDe afgelopen nacht neemt echter niemand meer ons af.

We rijden naar Creixcell, waar we ooit eerder stonden en brengen daar de rest van de dag door. Er komt nog een Duitse camper bij. De meeste appartementen en huisjes zijn hier leeg. De enkele bewoners die er zitten komen een praatje maken en vinden het wel gezellig dat er af en toe een camper staat. De politie stuurt ze ook niet weg, vertellen ze.

Donderdag 8 oktober

Camping EnmarTja wat gaan we doen. Het seizoen is over hier. De meeste campings zijn gesloten of nog maar een paar dagen open. Camperplaatsen zijn er hier nog niet zo veel. We kunnen aan het strand blijven staan of een ander plekje zoeken, maar echt gezellig is het niet. We trekken dus verder.

Onderweg krijgt de camper weer een voorraad diesel voor 96 cent/liter. Als we bij Pineda de Mar zijn, kijken we bij camping Enmar. Als we er zijn, zien we dat we hier ooit in het voorjaar zijn geweest. Toen was de camping nagenoeg vol. Nu zijn er genoeg plaatsen en we besluiten een paar dagen te blijven. De beheerders zijn vriendelijk en makkelijk. We mogen staan waar we willen. Ook honden zijn meer dan welkom en je kan ze hier prima uitlaten. Boulevard Pineda de MarDe camping heeft een zwembad, ligt vlak bij het strand en het centrum van Pinède de Mar en op fietsafstand van Santa Suzanna.
We wandelen naar het strand en naar het centrum. Het is hier overal nog gezellig druk.

Vrijdag 9 oktober

Het is vandaag markt. Deze is behoorlijk groot en is opgesteld naast de boulevard, een paar stappen van de camping verwijderd. Meestal lopen we in het voorjaar op een markt, dus het is even wennen om mutsen, dikke vesten en sokken te zien liggen. Markt in Pineda de MarZeker omdat het nog best vrij warm is.

Lekker eten aan het zwembadNa de lunch fietsen we naar Santa Suzanna. Langs het strand is voor een groot deel een fietspad aangelegd. In Santa Suzanna is het altijd druk en de vele winkeltjes zijn nog allemaal open. We fietsen langs de supermarkt om te kijken of deze open is op zondag.

De avondmaaltijd nuttigen we in het restaurant van de camping met uitzicht op het zwembad.

Zondag 11 oktober

BlanesNa twee nachten gaan we weer verder, maar we zullen hier zeker terug komen. We gaan eerst langs de supermarkt in Santa Suzanna. Het is erg druk op de parkeerplaats, omdat het markt is.

We maken nog een stop op de camperplaats in Blanes. Hier hebben we ooit een naamplaatje gekocht voor een kleindochter en nu wil kleine zusje er ook een. Helaas is de naamplaatjesmaker nergens meer te vinden.

We rijden door naar Platja d’Aro. Hier is het ontzettend druk vanwege oktoberfeesten.
Met moeite vinden we nog een plekje.
Platja d'AroEr staan best heel wat Nederlanders hier. Meer dan in de zomer. Maar er staan nu sowieso heel wat meer campers. We kletsen hier en daar wat. Het is leuk om te horen hoe iedereen toch verschillende wensen heeft. Sommigen zijn net als wij onderweg naar huis. Anderen zijn nog op weg voor een paar weken. En er zijn overwinteraars die een paar maanden of een half jaar onderweg zijn. We komen onze buren uit Peñiscola nog tegen. Ze gaan morgen weg en we nemen dan hun plekje over.

Maandag 12 oktober

Oktoberfeesten Platja d'AroWe fietsen naar een paar winkels waar we altijd graag komen als we hier zijn. Voor de rest wandelen we wat tussen de campers, omdat het leuk blijft andere verhalen te horen. Sommigen mensen zijn al behoorlijk op leeftijd en het is leuk om ze nog zo te zien genieten.  “Zolang de gezondheid het maar toelaat”, dat is iets wat we allemaal beseffen.

Aan het eind van de middag lopen we naar het centrum en kijken bij de oktoberfeesten. We eten ergens en gaan daarna terug naar de camper, omdat het behoorlijk fris wordt.

Dinsdag 13 oktober

We gaan vandaag terug naar Frankrijk, eerst langs de supermarkt om brood en wat wijn voor thuis in te slaan.

De diesel in Spanje net voor de grens is bij alle pompen 1.12. Wij tanken in Frankrijk bij een supermarkt voor 1,08. De camper maakt het niet uit en knort  weer tevreden verder richting het noorden

Tegen één uur stoppen we omdat ook onze magen gaan rammelen. We snijden het stokbrood en eten in de camper.

Wat je al niet ziet tijdens een lunchpauze. Aan de overkant staan weer twee meisjes met schaarse kleding. Zo te zien hebben ze het erg koud. Een voor een verdwijnen ze in de bosjes en komen terug met een lange broek en sweater aan. Ze nemen weer plaats op de stoeltjes, de armen wat ontbloot.
Schoolbussen in BaderieuxVanuit een auto stapt een jongen met een petje op. Hij loopt naar de kant van de weg en steekt een liftende duim op.
Verderop staat een heel oud campertje. Als ik er langs loop om Luna uit te laten, zie ik dat het van binnen een gigantische rotzooi is. Een paar donkere ogen kijken me van boven een enorme baard meewarig aan. Dan komt er een grote vrachtauto het terrein op rijden, bestuurd door een jong en tenger meisje. Ze rijdt goed en leeft waarschijnlijk ook veel tussen de mannen. Maar wat een beter leven zal ze hebben dan de meisjes op de stoeltjes. Intussen zie ik dat de jongen met het petje een lift krijg. Later zullen we hem kilometers verder nog een keer zien staan liften.

Na de lunch rijden we verder en we nemen weer eens een andere route. En zo komen we in Baderieux, waar een camperplek is. We zijn verbaasd dat er hier toch vijf campers staan. 

Camperplaats LunasIn de NKC app schrijft iemand dat er hier veel schoolbussen rijden. Nou dat klopt. De een na de andere komt aanrijden en sluit aan in de rij. Zodra de voorste is volgeladen, rijdt hij weg en sluiten de anderen weer aan. We bekijken dit een poosje. Omdat het nog niet zo laat is, zitten we erover te denken om naar Lunas te rijden, waar ook een camperplek is. Leuk voor onze Luna. We zijn al bij Papa Luna geweest in Peñiscola, dus nu hup naar de camperplaats in Lunas.

Als we aankomen zien we dat ook hier een aantal campers staat. Wat zien we dit jaar toch veel campers. Tijdens onze eerste reizen stonden we vaak alleen. Nu komen we ze overal tegen, tot in de verste uithoeken.
Lunas is een mooi plaatsje. Naast de camperplaats is een park en een zwembad, maar daar is het nu met 11 graden een beetje te fris voor.

Woensdag 14 oktober

Via Lodève rijden we terug naar de grote weg. We zien dat er op een plein in Lodeve ook campers staan. Een mooie plek, dicht bij de snelweg, dus dat moeten we onthouden.
Wat later komen we langs een parkeerterrein ( le caylar ) waar een camperplek is met losplek. Maar voor hoelang nog, want de plaats waar je vuilwater kan lossen is al afgesloten. Wat is er veel veranderd sinds we hier voor de eerste keer kwamen. We wandelden toen met een nog jonge Trisha tot bovenin het dorpje, dat naast de parking ligt. Viaduct MillauOnze labrador is er niet meer en het dorpje is niet meer zo nostalgisch als toen. Er zijn grote winkels bijgekomen, het is er druk en overal staan borden dat je op moet passen voor dieven.
Tja, vroeger is verleden tijd.

We gaan deze keer eens over de brug van Millau. Andere keren doken we het dal in en zagen we de brug van onderen. Maar zo zijn we weer een ervaring rijker en € 11.20 armer. Net voorbij de brug is een parkeerplaats met een mooi uitzicht over brug en dal. Binnen is een tentoonstelling over de bouw van de brug en gratis wifi.

We gaan weer verder. Na de tolpoortjes moeten de tegenliggers gebruik maken van een deel van ons rijgedeelte. De weg is hier weggespoeld vanwege hevig regenval een aantal weken geleden. Deze zijn ze nu aan het herstellen. Het is helder zonnig weer, maar erg koud en het wordt steeds kouder. We stijgen weer flink en de temperatuur zakt tot 3 graden. 

Camperplaats in PourcainWe wilden eigenlijk naar de camperplaats in Pourcain. Maar omdat het al wat laat is en Purcain een zeer gewilde camperplek, is de kans groot, dat hij vol is. We komen langs le Cheix sur Morge en rijden hier naar de camperplek. Er  staat alleen een oud kapot Engels campertje met een Nederlands nummerbord. Op een veld daarnaast zijn jongens aan het hockeyen. Voor de rest is het rustig en de plek ziet er goed uit. Wij besluiten hier te blijven. En hoe raar kan het soms gaan. Binnen een half uur staan alle zes plaatsen vol en nog wat later komen er nog een paar bij die naast de vakken parkeren. Komt dit nu door zo’n oud leegstaand campertje, waar niemand bij wil staan. Jammer dat ze die niet weghalen. Het is gewoon een goede overnachtingsplaat met gratis service. We slapen er prima.

Donderdag, 15 oktober

Overnachting LaonWe gaan weer een stukje verder naar huis. Het is nog steeds koud. Net voorbij Pourcain is er weer een extra douanecontrole bij de tegenliggers.
Dit is hoofdzakelijk een rijdag. We slapen in Laon, waar het mistig is en miezert. Heel anders dan vorige keer, toen we een prachtig uitzicht hadden op het dal.

Vrijdag 16 oktober

0m tien uur rijden we weg richting huis. Nog vier uur te gaan.

We zijn bijna vijf weken weggeweest en hebben 4500 km. gereden.
Deze reis hebben we erg veel douanes gezien, waarschijnlijk vanwege de enorme toeloop van vluchtelingen. Ook rijden er elk jaar meer campers, waardoor de camperplaatsen voller zijn. Het is ons ook opgevallen dat er steeds meer campers zijn met een aanhanger of een auto erachter.
In deze tijd van het jaar kom je ook al veel overwinteraars tegen. Wij zullen misschien ooit een keer in de winter een reis maken, maar echte overwinteraars zullen we niet worden. We trekken graag rond en als we lang op een plek moeten verblijven doen we dat nog altijd het liefste thuis.

Naar alle foto’s van deze reis

Comments are closed.