Frankrijk – Spanje 2016

Uitzicht vanaf de camperplaats Bergen op ZoomZaterdag 4 juni

We rijden na het middageten thuis weg en gaan naar de camperplaats in Bergen op Zoom. ‘s Middags komt onze dochter met de kleinkinderen naar de speeltuin die naast de camperplaats ligt. Daarna gaan we gezellig eten bij McDonalds, waarna we afscheid nemen voor een aantal weken. Wij pakken de fietsen uit de camper om bij vrienden op visite te gaan.

Zondag 5 juni

We gaan eerst naar de nieuwe Lidl die deze week geopend is. En dan gaan we echt op pad richting Luxemburg. Ik zet mijn gsm-bundel aan. Sinds dit jaar is het in het buitenland niet meer zo duur om gebruik te maken van de mobiele gegevens. Camperplaats Thaon les VogesBij Vodafone You betaal je 15 euro voor 1 GB. Deze maand ontvang je 2 GB extra die je ook mag besteden in het buitenland. Een leuk cadeautje, waar we dankbaar gebruik van maken.

We willen overnachten bij Dudelange. Als we netjes in het vak willen parkeren, zoals het hoort, komen er een paar Duitsers gillend aanrennen. We moeten andersom gaan staan, omdat het volgens hen hier heel druk wordt ’s avonds en dan kunnen er meer staan. We hebben hier even geen zin. Het is nog niet zo laat, dus we rijden door naar Thaon les Vosges. Als we aankomen zien we dat je in het weggetje langs het water niet meer mag staan. Hierdoor is er minder plek. We nemen de laatste plek in beslag.

Maandag 6 juni

We rijden verder en lunchen op de camperplaats in Vaivre et Montoille, vlakbij Vesoul.

Watervallen bij Baume les MessieursWe lunchen hier en wandelen daarna het meer rond. We kennen deze plek omdat we hier vorig jaar hebben overnacht.

Na onze wandeling gaan we nog een aantal uurtjes rijden. Aan het eind van de middag besluiten we naar Baume les Messieurs te rijden. Omdat deze camperplaats in een dal tussen de bergen ligt en bij watervallen is, willen we deze graag een keer zien. Het is een leuke plek, maar er staat wel een bordje dat er niet meer overnacht mag worden. We spreken een paar Franse camperaars en die blijven ook staan. We worden niet teleurgesteld, want de watervallen zijn prachtig en liggen in een mooie omgeving, waar je goed kan wandelen. We slapen deze nacht met het achtergrondgeluid van stromend water. 

Dinsdag 7 juni 

WOoievaars bij vogelpark Villars les Dombese maken eerst een wandeling en rijden dan naar het lieftallige dorpje om ook hier even rond te kijken. Daarna trekken we verder. We verzorgen de camper bij de camperplaats in Cousance, dat aan onze route ligt.

Hierna rijden we naar Villars les Dombes. Dit blijft een van onze favoriete plaatsen. Het is er lang niet meer zo druk als vroeger, omdat er al jaren borden staan dat je alleen mag overnachten als je het park bezoekt. Zoals altijd komen er nog genoeg camperaars hier slapen. Het is ook een prachtige plek, waar je ’s morgens wakker wordt van vogelgezang. We hebben de hele dag prachtig en zonnig weer gehad, maar na het avondeten krijgen we regen en onweer. Dit zorgt wel voor een mooie regenboog.Camperplaats St. Privat

Woensdag 8 juni

Vandaag is Luna jarig. Ze wordt 5 jaar. Helaas loopt ze steeds erg mank en daarom nemen we haar nu regelmatig mee in een wagentje. Rond half elf reizen we verder. We lossen bij de camperplaats in Cornas. Eind van de middag rijden we naar de camperplaats in St. Privat in de Ardèche. Op deze gratis plek sta je heel rustig. Ook hier zijn weer geen voorzieningen, maar in Frankrijk kom je overal serviceplekken tegen, dus dit is geen probleem.

Donderdag 9 juni Camperplaats Vallon Pont d'Arc

Na het ontbijt gaan we naar Vallon Pont d’Arc. We willen hier alleen de markt bezoeken, maar het is overal super druk en alle parkeerplaatsen zijn vol. We rijden daarom maar naar de camperplaats. Hier is plek genoeg. De betaalautomaat is kapot, dus we staan gratis. We bezoeken de markt en lunchen daarna in het zonnetje. We besluiten om hier toch maar tot morgen te blijven. We fietsen nog een rondje in de omgeving.

Vrijdag 10 juni

SommièresWe gaan weer verder en rijden door Barjac, waar het heel druk is omdat het ook hier vandaag markt is. We staan er steeds van versteld hoeveel bezoekers de Franse markten altijd trekken. We rijden door naar Sommières, waar we gaan lunchen op de camperplaats naast de camping en uiteindelijk ook weer blijven staan. Als we een stukje gaan wandelen zien we dat het ook hier morgen markt is en wel in de straten rondom de camperplaats. Omdat het toch al krappe straatjes zijn, besluiten we naar de camperplek aan de andere kant van de rivier te gaan. Dan hoeven we morgen die straatjes niet meer door. Als we daar aankomen, horen we van een Fransman, dat het morgen hier helemaal vol komt te staan vanwege de markt. We parkeren de camper daarom met de kont naar achter, zodat we makkelijk weg kunnen rijden. 

Zaterdag 11 juni

Als we wakker worden is het overal nog vrij rustig. Rond half tien begint het parkeerterrein al aardig vol te stromen. Wij bezoeken ook de markt, waar het al behoorlijk druk is. We zien een paar puppy’s in een bak en een geitje en een jong zwijntje in een andere bak. Direct wordt verteld, dat deze niet te koop zijn, maar dat ze hier staan om te demonstreren tegen dierenleed.

Zoals op bijna elke Franse markt is er ook een deel brocante, waar van alles te koop aangeboden wordt.

Als we terug bij de camper komen, zien we dat het nog drukker is geworden. Er is nog een kleine doorgang over om langs weg te rijden. Wij vertrekken weer en onze plek wordt direct weer bezet.

Na een aantal uren rijden komen we aan in Marseillan Plage. Ook hier is het erg druk. Voor de eerste keer kunnen we niet aan een perkje staan. We besluiten een nachtje te blijven en morgen zien we wel verder. We wandelen wat rond, halen een paar flessen ‘wijn uit het vat’ en lopen naar het strand.

Zondag 12 juni 

Mooi gebied om te fietsenWe blijven niet hier, maar willen naar een camping in Cap d’ Agde waar we ooit eerder stonden. Deze is ‘complet’. We kijken nog bij een andere camping, maar dat vinden we niks. We rijden daarom maar naar de camperplaats in Cap d’ Agde. Achteraf zijn we blij dat we hier terecht zijn gekomen. Het is een gewone parkeerplaats, maar alleen toegankelijk voor campers. Er is voldoende schaduw van de hoge bomen en je staat vlak bij het strand en de Allée de la Flanerie.

Ook ontdekken we dat het een prachtig gebied is om te fietsen. We blijven drie dagen en zullen hier zeker nog eens terug komen. (Later in dit verslag zal blijken dat dit sneller is dan we hadden verwacht)

Woensdag  15 juni

Op het strand bij Port la NouvelleWe gaan verder, maar weten nog steeds niet of we naar het westen en daarna naar Bretagne zullen rijden of toch naar Spanje. Het weer is nog steeds op veel plaatsen niet geweldig. We gaan nog een stukje zuidelijker en rijden een groot strand op bij Port la Nouvelle, waar we koffie drinken en oefenen met de selfiestick. Je kan maar ergens lol om hebben. Nou ja er is wel meer te zien of eigenlijk niet te zien, want er verdwijnen hier en daar wat hoofden in de bosjes en komen ergens anders weer boven om dan weer te verdwijnen.

Omdat je hier niet mag overnachten rijden we naar de camperplaats in Sainte Marie la Mer, waar we voor € 6.50 overnachten.

Als we ’s avonds met Luna wandelen zien we in een watertje vlakbij de camperplaats verschillende ratten. Ook in het voetgangerstunneltje schiet een rat weg. “Village de Pêcheurs”

Donderdag  16  

We trekken nog iets zuidelijker. Onderweg stoppen we nog voor een wandeling op het strand bij het “Village de Pêcheurs” in de buurt van Canet Plage waar een tentoonstelling is.

We kijken nog even op camping Le Roussillonnais in Argelès sur Mer. Hier mag je in het voorseizoen voor 13 euro per nacht staan. Deze camping ligt direct aan het strand, maar wat verder van het dorp. Wij dachten dat je hier met de hond het strand op mocht. Dit blijkt niet te kloppen en er staat zelfs een strandwacht. We besluiten daarom door te rijden. Net als we weg willen rijden, komt er een camper aan. Het zijn Fransen, die aan ons, Hollanders de weg vragen. Het moet niet gekker worden.Camperplaats Le Balou

Het is intussen weer bewolkt geworden en we besluiten om toch een aantal dagen naar Spanje te gaan.

We overnachten op de camperplaats in Le Balou. Dit is een bekende overnachtingsplaats voor camperaars op weg naar Spanje. De hoge bomen die TV ontvangst belemmerden zijn ondertussen uitgedaan. Je staat wel op de meeste plaatsen behoorlijk schuin, maar ondanks dat, zijn ’s avonds alle plaatsen bezet. Een paar campers parkeren op de parking van het voetbalveld. Ze staan daar ruimer en rechter, maar of het gedoogd wordt weten we niet.

Vrijdag 17 juni Boulevard in l'Estartit

Vandaag rijden we om 10.00 uur Spanje binnen. Onze km stand is dan 1550 km.

Op de grote parkings bij de grensovergang zien we overal campers staan. Zo te zien wordt hier dus ook overnacht. Altijd makkelijk om te weten.

We gaan naar l’Estartit en willen eigenlijk naar camping El Molino rijden als we zien dat camping La Sirena sinds dit jaar meedoet met de ACSI-card. Deze camping ligt dichter bij het dorp dus kiezen we hier voor.Platja d'Aro

Zaterdag 18 juni 

Het is bewolkt en het regent af en toe. Aan een camping aan het strand met zwembad hebben we nu niet veel. We trekken daarom verder en gaan naar de camperplaats in Platja d’ Aro. We vinden dit nog steeds een gezellig plaatsje. We staan hier soms ook op de camping, maar voor 1 of 2 nachtjes gebruiken we de camperplaats.

Drukte op de boulevard in Platja d'AroIn de zomer is de officiële camperplaats gesloten en staan de campers langs de kant van de straat. Voorheen mocht je de hele straat gebruiken. Dat is nu gehalveerd, vanwege de overlast bij de school. In de NKC app staat dat de camperplaats 8 euro kost, maar tot nu toe is het altijd gratis geweest met gratis voorzieningen. Het is vreemd dat je ‘s zomers niet op de camperplaats zelf mag staan, want deze wordt ook niet voor iets anders gebruikt en is gewoon leeg. Aan de straatkant zitten de mensen wel buiten. Dit wordt wel getolereerd.

We wandelen naar de boulevard, waar weer van alles te doen is. Ook slenteren we weer heerlijk rond in Platja d’Aro zelf. We blijven twee nachten.

Maandag 20 juni

Aan het strand bij Malgrat de MarVandaag gaan we verder en rijden naar camping Enmar in Pineda de Mar. Hier waren we afgelopen najaar en dat is prima bevallen. Blijkbaar vinden meer mensen dat, want de camping is vol.

We rijden naar het strand van Malgrat de Mar en blijven hier tot eind van de middag. Daarna rijden we naar Blanes. Hier staat niemand. Beetje vreemd omdat het vorige keer best druk was hier. We zien, dat je van 9.00 tot 20.00 uur betalen moet. Het is € 8,– voor een dag.

We rijden een stukje verder en gaan op een andere plek eten. Na 20.00 uur keren we terug om te kijken of er nu misschien meer camperaars zijn. We vinden dit geen plek om alleen te staan. Er staat intussen een camper en er komen nog twee Italianen aanrijden. We besluiten te blijven. 

Dinsdag 21 juni Tossa de Mar

We willen vandaag Tossa de Mar weer eens bezoeken. Omdat je hier met de camper bijna nergens mag komen, parkeren we de camper bij het bos naast de camping. Vanaf daar fietsen we naar het water, waar we de fietsen neerzetten en wat rondwandelen in Tossa. Bij het kasteel gaan we via het wandelpad naar boven, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Daarna gaan we eten in een van de gezellige straatjes. We fietsen terug en blijven hier overnachten samen met nog twee andere campers.

Woensdag 22 juni

Tossa de MarWe staan hier heerlijk onder de bomen en brengen de ochtend rustig door. Vanaf vandaag gaat de camping open. Erg laat voor een camping in Spanje. De politie reed hier gisteren regelmatig langs maar vandaag komen ze op bezoek. We mogen hier rustig blijven staan, ook overnachten, maar er mogen geen stoelen buiten staan, de luifel mag niet uit en de zijramen moeten dicht. Op onze vraag of de fietsen wel buiten mogen staan krijgen we een positief antwoord. We doen de zijramen dicht en fietsen naar Tossa. Dit waren we toch al van plan, dus er verandert weinig aan onze plannen. We gaan lekker eten aan de rand van het water en fietsen in de avond weer terug. Het is nog behoorlijk warm, dus zetten we toch de zijramen open. De politie rijdt een aantal keren langs, zwaaien eens en zeggen niks van de ramen. Wij voelen ons veilig door deze controle en de koele lucht stroomt de camper binnen. We slapen die nacht weer prima.

Donderdag 23 juniBoulevard naar Palamós

Vandaag rijden we weer terug naar Platja d’Aro. Van hieruit fietsen we naar Palamós. In Palamós zijn veel tenten neergezet, die het uitzicht naar zee belemmeren. Ook is er een kermis op het strand. Dit alles vanwege het midzomerfeest San Juan. Als we weer terug fietsen zien we dat er op het strand in Platja d ‘Aro een heleboel vuurwerk wordt neergezet.

VuurwerkZodra de warmte een beetje over is, wandelen we naar het centrum en gaan ergens eten. Intussen wordt er al redelijk wat vuurwerk afgestoken. Wij dachten dat San Juan op 24 juni was, maar het wordt gevierd in de nacht van 23 op 24 juni.

We wilden eigenlijk weg zijn voor het feest en hebben dus mis gerekend. Na het eten gaan we terug naar de camper. Rond middernacht barst het vuurwerk in alle hevigheid los. Luna, die hier niet van houdt ligt lekker in de camper. Het meeste vuurwerk wordt afgestoken op het strand en dat is hier gelukkig een behoorlijk stukje vandaan.Markt in Platja d'Aro

Vrijdag 24 juni

We gaan eerst de markt bezoeken, daarna rijden we verder.

We gaan het binnenland in en lunchen op de camperplaats in Caldes de Madavella. Dit is een leuke gratis plek, met voorzieningen. Zelfs de stroom is gratis maar alleen beschikbaar als de lantaarns branden. We toeren verder over een goede weg met veel bruggen en tunnels naar de Pyreneeën. Camperplaats Caldes de MadavellaRond half vier arriveren we op de camperplaats in Vic. Dit is weer een leuke gratis camperplaats met voorzieningen. De officiële plaatsen staan aangegeven, maar de meeste campers staan op het grote grasveld ernaast onder de bomen. Het is erg warm dus ook wij zoeken een plekje in de schaduw.

We maken kennis met onze Belgische buurman. Hij laat zijn deur zien, die kapot is. Men heeft proberen in te breken terwijl hij stond geparkeerd in Santa Suzanna (Malgrat de Mar) naast de camping, waar ze bij mensen op visite waren. Dit zijn altijd erg vervelende dingen.

’s Avonds komt er een groep Spaanse campers binnen. Ineens is het een stuk drukker hier. 

Zaterdag 25 juni

Camperplaats VicDe buurman had ons gisteren verteld dat ze op het veld hiernaast regelmatig luchtballonnen oplaten. Als we wakker worden zien we dat ze er een aan het oppompen zijn. Daarna gaat hij de lucht in. Volgens de buurman was dit de vierde al. Wij waren dus te laat wakker.

Na de koffie komt er weer een aantal campers binnen en daarna nog een paar en nog meer. Het zijn allemaal Fransen die bij de Spaanse groep blijken te horen. De camperplaats en het grasveld stroomt echt helemaal vol. De rust is nu helemaal weg hier.

Wij gaan verder richting Frankrijk. Om 16.10 uur rijden we bij Puigcerdà de grens over met 2006 kilometers meer op de teller. Vooraf hebben we nog Spaanse benzine getankt voor € 1.00 de liter. Er is grenscontrole en iedereen moet stoppen. Er wordt gevraagd of de chauffeur gedronken heeft. Daarna mogen we verder rijden. We vragen ons af of dit iets te maken heeft met de feesten.Mist in de Pyreneeën

Aan deze Franse kant van de Pyreneeën zijn de wegen beduidend minder. We rijden intussen echt in de bergen en het wordt steeds kouder en mistiger. Op een gegeven moment zien we de weg bijna niet meer. Daarna komen we boven de wolken uit en wordt het lichter, warmer en zonniger. We passeren het hoogste punt en duiken daarna letterlijk de mist weer in.

Camperplaats afgeslotenWe bekijken verschillende camperplaatsen maar we kunnen nergens terecht omdat er nog overal feesten zijn. Hiervoor worden ook de camperplaatsen gebruikt. Als we in Foix terecht komen zien we dat hier ook de camperplaats vol is. Op het parkeerterrein in het centrum staan ook al een paar campers, maar ook hier wordt gefeest. We rijden terug naar de rand van Foix waar we een straat zagen, waar enkele bussen en een camper staan. We parkeren de camper naast een schooltje. Het is zaterdag dus morgen zijn de kinderen vast vrij. We hebben van hieruit een prachtig zicht op de bergen. Het is heerlijk rustig en we slapen prima. Beter dan in het centrum midden in het feestgedruis.

Zondag 26 juni

Graffiti bij de losplaats in MirepoixWe trekken weer verder en lossen in Mirepoix. De losplaats ligt naast een toiletgebouwtje dat opgesierd is met graffiti. Het ziet er vrolijk uit. Tot nu toe waren we nog steeds van plan richting Bretagne te gaan, maar het weer ziet er nog niet geweldig uit. We sturen de camper dus toch maar weer de andere kant op. Omdat we hierdoor vlak langs Carcassonne komen, gaan we daar nog een keer kijken. We worden via bordjes langs smalle straatjes in het dorp naar de camperplaats gestuurd. Deze ligt op een heel andere plek dan waar wij twee jaar geleden waren. Het is ook flink duurder geworden. Voorheen was de plek 8 euro en nu betaal je 20 euro voor een etmaal. Dit bedrag betaal je ook als je maar een paar uur blijft. Erg veel campers staan er dan ook niet.

De naastgelegen camping heeft ook een camperplaats gerealiseerd. Deze kost € 12 + € 0,20 toeristenbelasting p.p.Camperplaats Homps

We kijken nog even op de vorige plek, die nog in de routeplanner staat. Deze plek is veel makkelijker bereikbaar, maar helaas afgesloten met een hoogtebalk.

We rijden door naar Homps, waar twee camperplaaten zijn. We gaan naar de plek bij het haventje aan het Canal du Midi. We maken een wandeling door het plaatsje en gaan daarna gezellig borrelen bij de buren en kletsen over camperreizen. Van hen horen we over “les plus beaux villages” van Frankrijk. Ze laten een kaart zien die ze bij een VVV-kantoor hebben gekocht.

Maandag 27 juni

La GrasseWe lopen een rondje door de omgeving en kijken nog even in het dorpje. Dit is erg klein, dus we zijn snel terug. Voor we verder rijden, nemen we nog een kijkje bij de andere camperplaats van Homps. Ook deze ziet er leuk uit. Er is een klein strandje aan het water.

Hierna rijden we naar Lagrasse, een van de “beaux villages”. We zitten in een gebied waar we nooit eerder zijn geweest en waar we bij toeval zijn beland. Het is een mooi gebied, maar opschieten is er niet bij. De wegen zijn niet geweldig en er zijn veel obstakels onderweg. We rijden nog een stuk door de bergen met wegen zonder vangrail.

Abdij van La Grasse“Het moet toch wel een idyllisch dorpje zijn.” Als we er bijna zijn zien we het dorp en de camperplaats liggen in de vallei van de Orbieu. We rijden er heen en gaan laden en lossen op de camperplaats. Overdag kan je hier gratis staan en voor de nacht betaal je 6 euro. Deze worden opgehaald. We gaan eerst lunchen en daarna lekker relaxen. Later op de middag wandelen we het dorp in. Er zijn diverse leuke winkeltjes, kunstateliers en een VVV-kantoor. Wij willen de kaart kopen met de meest mooie dorpjes van Frankrijk, maar die is uitverkocht.

’s Avonds wandelen we langs de basiliek. Mensen komen hier vooral voor rust, ontspanning of voor bezinning in de Abdij Sainte-Marie de Lagrasse

Dinsdag 28 juni

We kunnen de watertank hier vullen, dus we beginnen de dag met een douche en daarna wordt de was gedaan. De lege tank wordt hierna weer gevuld en het toilet en vuilwater reservoir geleegd. Rond het middaguur rijden we de vallei weer uit.

EzeltjesAls we door een klein dorpje rijden horen we iets, waar we enigszins van schrikken. Het is een omroepster in een auto achter ons die wat verkopen wil. We toeren weer verder door een prachtig wijngebied.

We gaan terug naar de kust en willen nog twee dagen doorbrengen in Marseillan Plage. Als we uitstappen voelen we pas hoe warm het is. We lopen even over de camperplaats waar het bloedheet is. Hier hebben we geen zin in en we besluiten een camping in de Cevennen op te zoeken. De camper wordt gekeerd en maakt daarbij een akelig krakend geluid. We rijden de weg op, maar het gaat niet goed. Het schakelen gaat steeds moeilijker. Het is snikheet en intussen al drie uur geweest. We besluiten naar de camperplaats in Cap d’Agde te gaan, omdat we weten dat daar schaduw is. Dit lukt gelukkig nog. Hierna belt Kees voor hulp. Binnen een uur komt er een auto met monteur. De koppeling blijkt kapot te zijn. Ze komen ons morgen om 9 uur halen.

Woensdag 29 juni

Camper wegslepenWe staan op tijd op, want we willen natuurlijk wel om 9 uur klaar zijn. Tegen half tien arriveert er een takelwagen. De camper wordt er niet opgereden, maar erachter gehangen en daarna meegetrokken naar de garage in Bessan.

Het duurt daarna uren eer we wat weten. De communicatie gaat niet erg goed. Als we ernaar vragen blijkt dat ze op onderdelen wachten. Het was prettig geweest als ze dat even zouden zeggen. Even later komt de grote baas himself. Het zal een reparatie worden die 10 uur gaat duren voor een bedrag dat van te voren is vastgesteld. We moeten onderdak zoeken voor 1 of 2 nachten.

We zoeken een hotel uit in het boek dat in de wachtruimte van de garage ligt. We vragen aan de dame achter het loket of zij voor ons wil bellen. Er moet namelijk ook een hond mee en haar frans is toch duidelijk beter dan ons schooldialect. Ze regelt het en Luna mag mee. Het hotel ligt in Agde, zo’n 10 km hier vandaan.

Omdat we misschien 2 dagen moeten blijven gaan we met de fiets, dan kunnen we ons tenminste verplaatsen.

Zwembad bij het hotelEn dan komt het moeilijkste. In de camper, die in een warme garage staat, spullen uitzoeken om mee te nemen. We zijn totaal geen hotelmensen en komen er zelden. De handdoeken die in de tassen worden gepropt waren dus achteraf niet nodig geweest. Met volle fietstassen fietsen we naar het hotel. Het is niet echt een mooie route en het is behoorlijk warm.

Gelukkig is er een zwembad bij het hotel. Daar maken we dan ook dankbaar gebruik van. Tegen de avond fietsen we Agde in. We verwachten hier veel van, maar dat valt enorm tegen. Er is weinig te beleven. We fietsen langs een rommelmarkt en vragen waar het centrum is. Nou we zijn in het centrum. De rommelmarkt bestaat ook hier weer uit echte rommel. Hond op wieltjesIneens zien we een hond op wieltjes. We kijken nog eens goed en ja hoor het is een echte hond. Ik stop en vraag of ik een foto mag nemen. De mensen vertellen dat het dier verlamd is. Ze laten zien hoe het beestje met deze zelfgemaakte constructie vooruit kan komen. Ze hebben zelf ook niet veel middelen. Of het dier er echt mee geholpen is, laat ik in het midden. We hebben intussen al zoveel dierenleed gezien tijdens onze reizen, die vele malen erger is. Dit hondje krijgt in ieder geval wel de nodige liefde en aandacht en we vinden dit toch wel bijzonder genoeg om te laten zien. We fietsen verder en doen in een supermarktje wat boodschappen. Daarna gaan we ergens eten.

Donderdag 30 juni

We maken gebruik van het ontbijtbuffet van het hotel, dat er verzorgd uitziet.

We horen niks van de garage, dus Kees belt zelf maar op. De camper is nog niet klaar. Dit gaat zeker nog een dag duren. We boeken dus een nacht bij. Sangria aan de haven in Cap d'AgdeHet hotel wordt vooral gebruikt voor mensen die onderweg zijn en ’s morgens weer vertrekken. Overdag is het erg rustig. In de buurt is ook weinig te beleven. Het hotel zelf is goed en schoon met een klein zwembad.

De hoteleigenaars zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Ze hebben een poes, die hier rondloopt met twee jonkies. Ook loopt er een cavalier die direct vriendschap zoekt met onze cavalier Luna. We fietsen naar Cap ‘d Agde, waar we gaan lunchen en blijven hier een tijdje omdat het lekker is aan het water. Tegen de avond gaan we weer terug.

Vrijdag 1 juli

We hebben nog steeds niks van de garage gehoord, dus weer maar bellen. De camper was gisteravond al klaar. Gelukkig we kunnen weer op pad met ons eigen huisje op wielen. Kees fietst alleen om de camper, dan hoeven we niet met al die spullen te sjouwen.Camping Castel Rose

We bedanken de hotelmensen en gaan weer op weg. Wat is het heerlijk om weer on route te zijn. We genieten hier altijd al van, maar op zulke momenten waardeer je het nog meer. We rijden naar Anduze waar we een paar dagen vertoeven op camping le Castel Rose. We genieten van het uitzicht op de rivier, nemen een duik in het prachtige zwembad en fietsen naar Anduze. Hier vindt het jaarlijkse feest van de slagers plaats. Er staan diverse kraampjes en er speelt een muziekkorps. Maar het ergste zijn de koeien, die allemaal aan een korte lijn staan. De meeste kijken erg angstig. Het is geen prettig gezicht. Voor hen is het absoluut geen feest.

De dag erna nemen een kijkje op camping de ‘l Arche. Ook dit is weer zo’n camping waar we ooit stonden met de kinderen. Een camping met een prachtig natuurzwembad tussen de rotsen. Tegenwoordig is er ook een zwembad.

Maandag 4 juli Camperplaats Jean du Gard

Na drie dagen hebben we het wel weer gezien in Anduze en vertrekken we naar de camperplaats in Jean du Gard. Dit is een leuk plaatsje. De camperplaats ligt vlak bij het station waar de stoomtrein naar Anduze stopt. Het is nog steeds erg warm, maar we staan hier onder grote bomen, die voor veel schaduw zorgen. ’s Middags kijken we even bij de rivier en ’s avonds wandelen we naar het centrum. Natuurlijk bezoeken we ook het station, waar net een trein aankomt. Tuut tuut.

Dinsdag 5 juli 

Markt in Jean du GardHet is vandaag markt, dus ook vandaag slenteren we weer over een Franse markt. De marktkramen staan overal, langs de rivier, op de brug over de rivier, op de pleintjes. Dit zorgt voor een aparte sfeer en mooi aanzicht. Als we over de markt lopen zien we wel dat de weg waarover we gekomen zijn ook vol staat met kramen. Terug bij de camper besluiten we toch weg te gaan en gaan de andere kant op. Dit doen meer mensen en gaat lang goed, maar op een geven moment worden de wegen smaller en smaller. Er is maar een optie meer mogelijk, omdraaien en terug rijden. We komen weer bij de markt en worden via een omleidingsroute gestuurd. We gaan er vanuit dat hier wekelijks campers rijden en diegene die de richting wijst kijkt ook totaal niet vreemd op als hij een camper ziet. We rijden over een plein met kramen, waar we net tussendoor kunnen. Dit gaat goed, maar dan ……. er komt een haakse bocht langs een muur. Smalle straten / bruggenDeze bocht is maar net te nemen, dus ik moet even uitstappen en goed aanwijzingen geven terwijl Kees centimeter voor centimeter de camper door de bocht manoeuvreert. Er is echt niet veel over en de camper had niet veel langer moeten zijn. De chauffeurs achter ons wachten geduldig en kijken toe. Zonder schrammen, maar vol adrenaline gaan we verder. Een paar straten verder wordt het weer smaller. Terug is echt geen optie, dus ga ik weer de camper uit en ren een paar straten vooruit. Gelukkig wordt de weg iets breder. In de lastigste bocht blijf ik staan en bel dat het ok is. Opnieuw wordt de camper de bocht door gereden. Dit gaat een stuk makkelijker dan de vorige. En dan ineens zijn we weer op de grote weg. Tja zo beleef je nog eens wat als je onderweg bent. Saai is het nooit. We rijden wederom naar St. Privat om te overnachten. Hier hebben we op de heenweg ook gestaan.

Woensdag 6 en donderdag 7 juliAankomstplaats Tour de France

Ook voor de rest van de terugweg overnachten we op de bekende plekjes, zoals in Villars les Dombes. Hier wordt een groot podium gebouwd, voor de tour de France die hier volgende week finisht. De laatste nacht slapen we op de camperplaats in Luxeuil les Bains.

Op de terugreis zien we net als op de heenreis veel douanes en polities met kogelvrije vesten.

Het was een vakantie met obstakels, maar ondanks dat hebben we toch weer veel gezien en genoten van het reizen. Na 3740 km parkeren we de camper weer naast ons eigen huis. Daar mag hij weer wachten op de volgende reis.

We waren dit jaar wat later, omdat we eind mei eerst onze 40-jarige bruiloft hebben gevierd, waardoor we aan het eind van de trip in het hoogseizoen terecht kwamen.

Naar alle foto’s van deze reis

Comments are closed.