Italië / Frankrijk (Terugreis)

vervolg van Griekenland 2010 (2)

ICamperplaats Urbaniatalië

Aankomst in Italië: 13.30 uur. Km stand: 3362.

We rijden naar camperplek Senigallia, maar die is helemaal vol. We maken gebruik van de serviceplaats en gaan dan naar de Lidl.
In het noorden van Italië is het niet zulk goed weer, dus die kant gaan we niet uit. Omdat de bloemenrivièra nog op ons verlanglijstje staat, besluiten we langs deze route naar Frankrijk te gaan.

Typische dorpjes op een bergWe rijden het binnenland van Italië in en via de plaatsen Stacciola en Solfanuccio bereiken we de camperplek in Urbania. We drinken daar een bakje koffie, maar vinden dat er veel lawaai is van de naastliggende weg. Het camperboek vertelt ons dat er nog een camperplaats is in Urbania, dus gaan we daar maar eens kijken. En daar is het toch heerlijk rustig. De camperplaats ligt bij een kerkje, naast een groot park en sportcomplex. Overal op de plaatsen staan stroompalen, waar je gebruik van kan maken. Verder is er een serviceplaats en het terrein is goed verlicht. Dit is allemaal gratis en toch …..staan we hier alleen. Aan de kust is het vechten om een plekje en hier heb je alle ruimte.

Urbania – dinsdag 15 juni

ArezzoNa een goede nacht maken we een wandeling door de mooie omgeving. Tegen half twaalf rijden we verder en kopen een brood voor 1.70. Het brood is net zo groot als de broden in Griekenland, maar twee keer zo duur. We moeten ook weer wennen aan de winkeltijden. In Italië sluiten de winkels tussen de middag. We tanken nog voor 1.22 euro en zien dan dat we net op tijd zijn. Ook de pomp gaat om 12.30 dicht. Als we verder rijden begint het te regenen.

We lunchen op een camperplaats in Sancepolcro, waar een gratis wifipunt is. Weer eens iets anders dan gratis stroom. We rijden verder door een prachtig gebied, dat nog niet zo toeristisch is. Een bergachtig landschap met veel groen en lieflijke dorpjes.

We brengen Straatjes in Arezzoeen bezoek aan de plaats Arezzo. We parkeren de camper vlakbij het centrum van de oude stad.

Arezzo is prachtig gelegen op de samenkomst van verschillende valleien.
Het verleden leeft hier nog voort.

Op de laatste zondag van juni, en de eerste zondag van september wordt nog altijd het Steekspel der Saracenen (Giostra dei Saraceni) gehouden, waarin velen zich uitdossen in middeleeuwse kostuums.

De film "La Vita è Bella" is hier opgenomenCamperplaats MonterigionePiazza Grande is een prachtig plein in het centrum van de stad. Elke eerste zaterdag en zondag van de maand wordt hier een antiekmarkt gehouden., waarbij het lijkt of je op een middeleeuwse markt bent beland.

Deze stad vormde het decor voor de film “La Vitta è Bella” van en met Roberto Benigni 

Tegenwoordig is de stad vooral ook bekend om zijn edelsmeedkunst. Er zijn meer dan 1.000 ateliers die gouden sieraden Monterigioneontwerpen en maken voor juweliers in heel Europa.
In het museum, Museo Gori e Zucchi is hier alles over te zien.

Na het bezoek aan Arezzo rijden we via Siena naar Monterigione, een klein Middeleeuws plaatsje op een heuvel, met rondom een muur. Deze muur wordt onderbroken door vijftien torens en twee stadspoorten.
Het is al tegen achten, maar toch gaan we nog voor het eten een kijkje nemen. Als we terug komen en de camper instappen, begint het te gieten. Dit hebben we natuurlijk aangevoeld aan ons water.

Later op de avond is het weer droog en laten we de hond uit. We zien allemaal vuurvliegjes, die op kleine zaklichtjes lijken. Het pad naar het dorp is ook verlicht, dus al met al een romantisch schouwspel.

PisaMonterigione – woensdag 16 juni

Om 9.10 uur vertrekken we en als we tegen elven bij Pisa aankomen, breekt de zon door.  

Onze Tommie brengt ons naar de Lidl, waar we de camper parkeren. We wandelen onder een stralende zon naar de bekende scheve toren.  (zie ook ons verslag van twee jaar geleden). Na terugkomst vullen we onze voorraad aan. We zijn hier nu toch.

Lucca

"Piazza dell'Anfiteatro" in LuccaDan gaan we naar Lucca. We zetten de camper op de gratis parkeerplaats, vlak bij een ingangspoort. Rondom de oude stad Lucca is namelijk een brede vestingmuur gebouwd. Deze muur is 4 kilometer lang en nog steeds in goede staat. Rondom is een park aangelegd met een fiets- en een wandelpad. Op verschillende plaatsen bevinden zich poorten waardoor men de stad kan betreden.

We lopen naar het Piazza dell’Anfiteatro (de plaats van het vroegere Romeinse amfitheater), dat in de loop van de eeuwen is omgevormd tot een plein. We maken we nog een wandeling door het middeleeuwse centrum met de vele winkels met supermoderne kleding. De zon staat weer te stralen aan de hemel en op een terras gaan we heerlijk wat eten.

Om half zes gaan we terug naar de camper en nemen de autoweg door de bergen naar de camperplaats in San Rocco. We overnachten hoog in de bergen. Hierdoor hebben we geen televisieontvangst en horen we niet dat het noodweer is in Frankrijk, waar we hier ook een deel van meekrijgen.
Onder de ochtend komt het water met bakken tegelijk uit de hemel.

San Rocco  –  donderdag 17 juni

San RoccoGelukkig is het weer droog als we wakker worden, zodat we nog naar het dorp kunnen wandelen. De  straten zijn daar zo smal dat alleen bewoners het dorp in mogen met een auto. Hierna rijden we weer verder en bewonderen de vele beschilderende huizen. Op veel muren zijn ook ramen geschilderd terwijl die er helemaal niet zijn. Het ziet er grappig en kleurrijk uit.
              San Rocco
                  Foto San Roccogehaald van internet, omdat we hier zelf niet konden komen

We komen langs schilderachtig mooie dorpjes, die we beneden ons zien liggen. Je kunt daar met een gewone auto al bijna niet komen, laat staan met een camper. Het is een mooie route om een keer te zien, maar daar blijft het bij. Alle dorpjes hebben smalle straten. De weinige stranden staan bomvol met ligbedden en parasols. En alles wat enigszins te bereiken is, is volgebouwd met huizen.

 

Na een tijdje hebben we het eigenlijk wel gezien. De wegen slingeren nogal en het schiet niet echt op.
Standbeeld + gedicht voor de hondNa een paar uur rijden, besluiten we om toch weer de snelweg te nemen, die vrij goedkoop is hier.

We overnachten in Ventimiglia en wandelen naar het strand. Er is hier een stukje hondenstrand. En een beeld met een gedicht voor honden, wat ons als hondenliefhebber natuurlijk goed doet.

 

Ventimiglia – vrijdag 18 juni

VentimigliaOm 8 uur wordt er op onze deur geklopt. Het is markt en we moeten de camper verzetten én betalen of nu wegrijden. De camper verzetten is erg moeilijk, omdat de aangewezen plekken erg klein zijn, dus we gaan weg.

Frankrijk

En zo rijden we om 8.15 uur Frankrijk binnen. De km stand is : 4.147 km.

We rijden een rondje door Monaco en komen in een wir-war van tunnels terecht. Het lijkt wel een spookhuis in een heel groot pretpark.

Op het strand bij AntibeWe komen langs het strand van Antibes, waar de vorige keer een heleboel campers stonden. Nu staat er niet één. Wij stoppen er even voor een strandwandeling en een bakkie koffie. Als we na de koffie weer wegrijden komt er een politieauto achter ons aan; we zijn blijkbaar over een doorgetrokken witte streep gereden. We hadden eerst de andere kant op moeten rijden en dan keren. We krijgen een boete van 90 euro. Er zit niks anders op dan onze reis maar te vervolgen en dit snel te vergeten.

We zijn op weg naar de camperplaats St. Maxime. Veel wegen naar rechts zijn afgesloten. Ook wij kunnen onze doorgaande route niet rijden en komen in een file terecht. Onderweg zien we verschillende campings onder water staan. Ook zien we gekantelde stacaravans. Heeft het hier zo geregend?
Caravans in de rivier door het noodweerIn St. Maxime zien we dat de camperplaats duurder is geworden. Toch betalen we netjes de 10 euro. Even later vernemen we dat de meesten niet betalen, omdat de service niet beschikbaar is. Ook deze plaats heeft onder water gestaan. Wat een klotedag en 100 euro naar de knoppen.
Snel relativeren maar weer. Als je al die schade ziet, aangebracht door het noodweer, besef je dat er veel ergere dingen zijn.

Op veel plaatsen in deze streek was gisteren ook geen stroom. Op sommige plaatsen nog steeds niet. Ook veel pinautomaten deden het niet. 
Tegen de avond lopen we naar het dorp. We zien dat verschillende restaurants gesloten zijn. In andere zaken serveren ze alleen een beperkt menu. Al met al slagen we er toch in om onze magen te vullen.

St. Maxime  – zaterdag 19 juni

Boot op de rotsenWe fietsen een rondje door de omgeving en zien ook onderweg de restanten van het noodweer en de wateroverlast. Terug op de camperplaats zien we dat er veel auto’s langs rijden met daarachter splinternieuwe caravans. We vermoeden dat die allemaal dienen als noodwoningen. Schade door het noodweer

Om 15.30 rijden we weer verder en rijden door het rampgebied in Draguignan, waar het nog een grote ravage is van o.a. weggespoelde wegen, omgeslagen auto’s en veel modder. Filmpje van het rampgebied.

We rijden door naar Senas om te overnachten. Een camperplaats op een gewoon parkeerterrein met voorzieningen, maar voor de rest weinig bijzonders.

Senas – zondag 20 juni

WeNederlands feest in Mejannes le Clap worden vroeg wakker en hebben niet zo best geslapen. Wij zijn diverse keren wakker geworden omdat de camper heen en weer stond te schudden van de enorme windvlagen en het lawaai van omvallende vuilnisbakken.
We gaan naar de camping in Avingnon, maar ook daar waai je bijna weg. Vallon Pont d'ArcOp de paden liggen diverse takken, dus gaan we maar verder. We maken een ommetje door de Ardèche, in de hoop dat daar minder wind is. Onderweg stuiten we op wegwerkzaamheden en krijgen we een omleiding die zelfs een stukje over fietspaden voert.
Hierdoor komen we wel op een leuke camperplaats terecht in Mejannes le Clap, waar juist vandaag een feest met Hollands thema wordt gehouden. Jammer dat deze activiteiten worden gestaakt……vanwege de regen en wind, die ook hier nog flink blaast. Maar het is een leuke plaats met voorzieningen, om te onthouden voor een ander keer. Strandje aan de Chassezac 

We gaan nog een kijkje nemen in Vallon pont d’Arc, waar het minder waait en lopen een rondje door dit toeristische plaatsje. We zijn hier al vaak geweest, dus weten de weg. Daarna brengen we een bezoekje aan Ruoms en tegen de avond gaan we naar de gratis camperplaats in St. Alban-Auriolles, ook weer inclusief service. Na het eten gaan we de hond uitlaten en na een flink stuk wandelen, komen we bij de rivier terecht, met een mooi zandstrandje.

St. Alban-Auriolles – maandag 21 juni

Ardèche camping in PrivasWe doen boodschappen in de kleine super-U in st. Alban-Auriolles en zien dat het markt is. Er staan een stuk of tien kraampjes, maar de echte Franse sfeer is aanwezig. Brood verkopen ze er niet, dus gaan we nog wel op zoek naar een bakker, want die vind je in ieder Frans dorp.
Na ons verlate ontbijt rijden we via het bergdorp Boheme naar Privas en gaan we naar de camping “Ardèche Camping” van camping cheques, waar we rond de middag aankomen.

De rest van de dag gaan we zwemmen in het zwembad, mail bekijken, want er is wifi en natuurlijk komt op de camping de barbecue weer vanonder het bed.

 

Wandelen rond PrivasPrivas Camping – dinsdag 22 juni

We doen vandaag mee met een wandeling, die georganiseerd wordt door de camping. De tocht gaat door de omgeving en duurt ongeveer twee uur.  Het is voor ons een nieuwe ervaring, die erg gezellig uitpakt.
Een andere nieuwe ervaring is de speeltuin voor ouderen, die we eens uit gaan proberen, al is het alleen maar voor de foto.  Wat worden we toch heerlijk tuttig.

 

Camperplaats Villars les DombesPrivas – woensdag 23 juni

Rond 12 uur rijden we verder en gaan we weer een stukje noordelijker.
We komen nog langs een strand aan de Rhône dichtbij Vienne voor een late lunch en dan snel verder omdat we voor de drukte bij Lion willen zijn.
Als we Lion zonder files door zijn gekomen, gaan we naar de prachtige camperplaats bij het vogelpark van Villard les Dombes.

 

OoievaarsnestVillard les Dombes – donderdag 24 juni

We wandelen naar het dorp en willen halverwege de dag vertrekken. Het is echter zulk heerlijk weer dat we besluiten hier tot morgen te blijven. De fietsen gaan van het rek en we maken nog een rondje door de omgeving. ’s Avonds komt de televisie naar buiten voor de voetbalwedstrijd Nederland-Kameroen.

 

Villard les Dombes – vrijdag 25 juni

Camperplaats in Luxeuil les BainsWe moeten nu echt op huis aan en rijden om 8.30 uur weg.
Voor de lunch en een wandeling om de benen te strekken gaan we langs de camperplaats in Luxeuil les Bains.
Om 19.30 rijden we Luxemburg binnen, waar we lekker op het terras gaan eten.
Natuurlijk rijden we de laatste kilometers weer met Luxemburgse benzine. Om elf uur zijn we thuis. Poes Milou komt gelijk op ons af, even later gevolgd door haar “pleeg-baasje”, die komt vertellen dat er een inbraakpoging is geweest. Dankzij onze attente buren is het bij een poging gebleven.
Kortom….. we zijn weer thuis.

Zie ook fotoalbum Griekenland  en  fotoalbum terugreis

Comments are closed.