Normandie_Bretagne 2018

Woensdag 29 augustus

Voor deze reis vertrekken we vanwege privé omstandigheden een week later dan gepland. Ons eerste plan was om eerst op het gemak door Duitsland richting Kroatië te rijden en daarna door te gaan naar de Zwarte zee of naar Griekenland, dat zouden we onderweg wel zien.

Nu blijven we wat dichter bij huis en gaan ook wat minder lang weg. Plan is om eerst naar Normandië te rijden. Morgen vertrekken we. We gaan proberen deze reis bij te houden met een app van wordpress. Tevens gaan we oefenen met Polarsteps camperikelen

Donderdag 30 augustus

Het is nu 12.00 uur en de camper is nog in de garage. Het alarm was defect en ze wachten daar op een schakelaar. Zodra de camper klaar is, gaan we inladen en op pad. Nu eerst maar even lunchen.

We komen niet veel verder vandaag. Want de camper is niet op tijd klaar. Dat is dus even balen, maar weinig aan te doen. We slapen nog een nachtje thuis.

Vrijdag 31 augustus

 

 

De camper is nog niet klaar, dus ik ga even lekker koffie drinken met onze dochter bij de Bourgondiër in Bergen op Zoom. Kees haalt halverwege de ochtend de camper op, die eindelijk klaar is en zet de fietsen erin. Eerlijk verdeeld toch.

Rond de klok van 13.00 uur rijden we dan toch eindelijk weg. Er is veel file bij Antwerpen dus echt opschieten doen we nog niet.

 

 

 

We rijden naar Argoules, waar we overnachten bij de Jardins de Valloires. De laatst tijd zijn veel camperplaatsen vol. We zijn dus echt verbaasd dat we sinds lange tijd weer eens alleen staan. De enige buren die we hebben zijn een kudde koeien. Heerlijk rustig dus.

 

Zaterdag 1 september

We gaan vandaag naar Le Treport. We hebben gelezen dat je bovenaan de klif kan staan. Als het hard waait blijkt dit geen fijne plek, maar er is weinig wind voorspeld. Als we rond het middaguur arriveren zijn er nog genoeg plaatsen vrij.

Vanaf de klif heb je een prachtig uitzicht op het strand en de haven van Le Treport. Na de lunch gaan we met de lift naar beneden.

Je komt dan bij het strand en het gezellige vissersdorpje Le Treport. Alleen de lift is al een belevenis op zich.

We wandelen door het centrum en slenteren over de boulevard. Aan het eind van het strand, vlakbij de klif, mogen honden zwemmen.

Als we terug gaan nemen we de trap want ook dit willen we ervaren. Na het avondeten gaan we nog een keer met de lift heen en terug. En daarna nog genieten van een prachtige zonsondergang.

Zondag 2 september

We weten nog niet goed waar we heen gaan. Wij hebben wel vaker dat we onderweg pas gaan kijken wat we gaan doen. Terwijl Kees de camper bestuurt, bekijk ik wat info en verslagen, die keurig in mapjes op de cloud staan. Van de streek waar we heen gaan, heb ik deze offline leesbaar gemaakt. Zo heb ik altijd de nodige info op de ipad. Een verslag van Dick en Carla brengt ons naar de falaises d’ Étretat. We rijden naar de camperplaats Maupassant, naast de camping municipal, waar je voor 8 euro kan overnachten. We komen ook hier weer rond het middaguur aan en ook hier is weer plaats genoeg.

‘s Middags wandelen we naar de boulevard. Het is overal erg druk. Het is zondag en prachtig weer, dus ook de plaatselijke bevolking zoekt massaal de kust op. De terrassen zitten overvol en ook het strand ligt lekker vol. Wij beklimmen echter de vele trappen naar boven om vanaf de klif te genieten van een prachtig uitzicht.

Bovenop deze krijtrotsen is een wandelpad van kilometers lang.

Het is stralend weer, een aangename temperatuur en erg helder, waardoor je ver kan kijken. Wat is dit genieten.

En zoals veel andere toeristen nemen we foto’s van de bekende rots die lijkt op een olifant.

Maandag 3 september

We rijden rond 10.00 uur weg. Althans dat is de bedoeling, maar de slagboom gaat niet open. Intussen staan er verschillende campers achter ons. Een fransman komt even kijken, maar ons kaartje is gewoon goed. Waar we nu heen moeten is niet helemaal duidelijk. We rijden een stukje achteruit en zien dat anderen er wel uit kunnen. We kunnen twee dingen doen. Gaan zoeken waar het kantoor is of maar dicht achter een andere camper er uit rijden. We kiezen voor het laatste. We hebben netjes betaald.

In de App zien we dat dit vaker voorkomt.

Vandaag gaan we naar Honfleur. Hiervoor gaan we over de superhoge Pont de Normandie. Alleen dit is al een attractie op zich. We stoppen dan ook even om enkele foto’s te nemen, want haast hebben wij nooit.

Daarna verder naar Honfleur. Hier is een mega grote camperplaats, waar meer dan 200 campers kunnen staan. We zijn er ooit een keer eerder geweest en het is wel leuk om dit weer eens te zien. Als we aankomen is er nog volop plaats en kunnen we een leuk plekje uitzoeken.

In de middaguren wandelen we naar de haven en de winkelstraatjes van Honfleur.

En dan aan het eind van de middag als we lekker voor de camper met een drankje zitten te genieten, zien we ze aankomen. Campers, campers en nog eens campers. De mega grote plaats raakt overvol, dus komen de campers twee keer langs, een keer heen en een keer terug. We zijn blij dat we een mooie plaats hebben, maar waar moet dit heen in de toekomst.

Meer foto’s op Facebook

Dinsdag 4 september

Op een camperplaats is het altijd een komen en gaan van campers. Al vroeg krijgen we andere buren. Bij beiden gaat de schotel al snel naar boven en horen we het geluid van twee verschillende tv’s.

Er komen ook drie Italiaanse campers aan. Ze willen bij elkaar staan en nemen de plaats in van twee net weggereden campers. Ze staan daar nu heel dicht op elkaar. En zo wisselt alles op een camperplaats van dag tot dag. Wij drinken nog koffie voor de camper en vertrekken daarna. Het drie dagen sjouwen en trappen beklimmen voelen we nog in de benen. Ook Yara is moe. Omdat we Normandië in 2009 hebben bezocht rijden we nu naar Bretagne. Maar eerst gaan we lekker relaxen op een rustig plekje in Guilberville.

Hier is een gratis camperplaats aan een parkje met een stuk bos erachter. Gewoon even een dagje lekker niks doen. Nou ja het is ook wel een ideale plek om de camper even te kuissen, zoals de Belgen dat zo mooi zeggen. We maken nog een wandeling door het dorp. Ook hier zien we herinneringen aan de oorlog.

Aan het eind van de middag wordt onze rust verstoord door een geluidsauto die reclame maakt voor een circus. Hij rijdt speciaal het terrein op waar alleen wij staan. Het is een klein circus met een paar dieren waar je voor €5,— naar toe kan. De dieren staan lekker te grazen met elk een bak water. Gelukkig maar.

Tegen de avond komen er nog een paar campers aanrijden, zodat we nu met vijf campers staan.

Niet zo massaal dus als vorige nacht. Deze verschillen maken het camperen nu juist zo leuk.

Woensdag 5 september

Bretagne

We rijden vandaag naar Bretagne. We komen dan nagenoeg langs Mont Saint-Michel.

Deze imponerende rots zien we al van verre. We zijn hier eerder geweest, maar omdat we zo dichtbij zijn gaan we weer even kijken. We kunnen de camper nog langs de kant van de weg in het dorp parkeren.

Met de fietst rijden we langs het kanaal naar de heuvel in het water. Het is een stuk toeristischer geworden dan toen wij er in 2009 waren. De parkeerplaats aan de dam is verdwenen. Er rijden nu gratis bussen en sommigen laten zich met paard en wagen brengen.

Ook zijn er vele hotels en appartementen bijgekomen. De camping waar wij toen stonden is ook veranderd. Je moet nu van te voren bellen voor een code. Een paar kilometer verderop is een nieuwe camperplaats gekomen.

Wij vinden de buitenkant van de Mont-Saint-Michel mooier dan de binnenkant, waar het druk en toeristisch is. Allemaal winkeltjes met souvenirs. We gaan dus weer naar buiten en wandelen nog wat over het strand. Grappig om te zien hoe een groep een foto maakt met de zelfontspanner en de fotografe er zelf later bij springt.

Daarna gaan we op het gemakje terug naar de camper. Het weer is vandaag niet op zijn best en de zon heeft zich nog niet laten zien. We rijden naar de Carrefour in Pontorson waar we boodschappen doen. Er is daar een groot plein waar campers mogen staan. Er staan er ook al een boel. Het is intussen wat gaan regenen. We blijven hier dus maar staan. Het is geen weer om wat anders te doen. Mooie gelegenheid om foto’s uit te zoeken en de website bij te werken. Bij mooi weer waren we naar de camperplaats gereden.

Donderdag 6 september

Als we wakker worden zien we dat de zon zich weer laat zien vandaag. We besluiten om nog even langs de Mont-Saint-Michel te gaan om deze van de andere kant te bekijken. We parkeren hiervoor de camper net over de brug aan de kant van het kanaal.

We fietsen nogmaals richting de heuvel maar volgen dit keer een landweggetje door de uitgestrekte weilanden.

Voor Yara een heerlijke tocht. Ze loopt af en toe naast de fiets en baddert in de vele plassen die afgelopen nacht zijn ontstaan. We fietsen tot aan het weiland met schapen. Daar is een schrikdraad en mag je niet verder. Wel is het een mooie plek om foto’s te nemen. Ook hebben we een leuk zicht op de dam met de vele slierten toeristen. En wij wanen ons in niemandsland. We bekijken gewoon alles weer eens van de andere kant.

Terug in de camper drinken we eerst koffie. Intussen staan hier al meer campers en auto’s geparkeerd. Wij maken plaats voor nieuwe mensen en gaan op weg naar onze volgende bestemming St Malo.

Saint Malo

We volgen een prachtige route langs de kust met grote stranden en komen door idyllische Franse dorpjes. Er rijden hier nog veel campers rond, die van plek naar plek trekken. We zien ook regelmatig dezelfde mensen terug. De laatste kilometers naar de camperplaats voert ons over smalle wegen maar we worden hierna beloond met een stukje paradijs op aarde.

Wat een mooie plek, wat een prachtig uitzicht over de rotsen en het strand.

We lunchen en maken daarna een wandeling door de duinen. Althans zo lijkt het voor ons, alleen zijn de duinen hier rotsen. We worden getrakteerd op prachtige vergezichten.

Wat een stukje mooie natuur is dit hier. Overal staan borden of we het netjes willen houden. Helaas zie je toch dat er mensen rotzooi weggooien. Dit is zooooo triest. Als we terug komen zien we een paar mensen zwemmen. Zelf zouden we het niet durven, want er zitten behoorlijk wat grote kwallen. Langs de kant staan veel bramenstruiken. De bramen zijn erg klein maar heerlijk zoet.

Wij gaan lekker buiten koffie drinken. ‘s Avonds kijken we naar Robinson eiland en als we naar buiten kijken is het net of we ook een beetje daar zijn.

Vrijdag 7 september

Afgelopen nacht heeft het weer geregend. De dag begint bewolkt. We wandelen met Yara, drinken koffie en besluiten om na de lunch naar Saint Malo te fietsen. En zowaar, het weer is ons goed gezind, de zon breekt door. Dit is te voelen want het is gelijk lekker warm.

De fietstocht zelf is niet zo spectaculair maar goed te doen. Het laatste stuk kunnen we over de boulevard fietsen.

Het mooie weer brengt veel mensen op de been. Wandelaars, fietsers, zonaanbidders, schoolkinderen, sporters en zwemmers.

We slenteren even door de straten met de vele winkels en eetgelegenheden.

Daarna gaan we richting het strand. Omdat het eb is kunnen we over het rotsige strand terug wandelen. Yara vindt hier enkele privé zwembadjes. Zij vindt dit leuker dan de winkeltjes. Wij stiekem ook. Op den duur zijn ze allemaal hetzelfde. Rond vier uur zijn we weer terug bij de camper. De zon straalt nog steeds, dus we drinken buiten koffie.

Zaterdag 8 september

Bretagne is prachtig met zijn grillige rotsen met kilometers lange wandelpaden. Het klimmen en klauteren en trappen lopen gaan we echter wel voelen in de knieën en benen. Ook is de kans groot dat we alweer snel terug zullen moeten rijden. We kiezen er daarom voor om niet verder de Bretagnepunt in te rijden, maar een stukje de andere kant op te gaan.

We komen hierbij langs het plaatsje Essé. Hier vlakbij bevindt zich één van de bekendste en grootste dolmen, la Roche aux Fées.

Dit monument is vergelijkbaar met onze hunebedden. De bouw dateert uit het Neolothicum, oftewel ongeveer 2000 jaar voor onze jaartelling. Als we erin lopen en naar boven kijken, voelt het eng aan. Er zal maar zo’n gigantische kei naar beneden komen. Hoe hebben ze dit zo stevig kunnen maken. Tijdens onze reizen verbazen we ons vaak wat voor bouwwerken er vroeger zijn gemaakt met heel wat minder middelen dan nu.

Het parkeerterrein van deze Roche bestaat uit een groot grasveld. Een leuke plek ook om de lunch te nuttigen en nog wat rond te wandelen.

Daarna gaan we langs de camperplaats in Retriers om water te tappen.

We vervolgen onze route verder tot Pouancé. Hier stoppen we.

We vinden het weer genoeg voor vandaag. De camperplaats in Puancé ligt aan een meer en hoort bij een camping. De plaats kost 5 euro per nacht. De camping is al gesloten dus we zien wel of er nog geld wordt opgehaald. Er is hier gratis stroom, maar enkele stroompalen werken niet. Er wordt gewoon samen gedaan en wij mogen gelijk inpluggen.

Er heerst hier een andere mentaliteit dan bij de drukke kustplaatsen. Deze week hadden we op een gewilde camperplaats aan de kust nog een ludiek schouwspel van twee ruziënde camperaars. Een grote camper was heel dicht naast een andere gaan staan en dat viel niet in goede aarde.

Zondag 9 september

Er rijden weer diverse campers weg. Het plekje vooraan met zicht op het meer komt komt ook vrij. Wij nemen die plaats in en blijven nog een dag staan.

Het is heerlijk weer en we gaan dan ook bekijken of we verder rijden of terug gaan. We wandelen het meer rond, kletsen wat met onze Nederlandse buren, die dezelfde camper hebben en lezen en luieren wat. Verder is het appen en bellen naar huis. ‘s Avonds komt er iemand van de gemeente geld ophalen, een bedrag van € 5,40. De avond hiervoor is er niemand langs geweest.

Maandag 10 september

Diverse gebeurtenissen hebben ons doen besluiten terug te gaan. We doen dit op het gemakje. We hebben mooie prachtige plaatsen bezocht en veel gezien. Het kan altijd meer, maar dat komt weer wel. Het eerste deel van de terugtocht verloopt niet echt soepel, diverse keren is er een wegomlegging en een keer komen we door middel van de routeplanner na een hele omweg weer op hetzelfde punt terecht. Gelukkig gaat het de rest van de reis beter. Onderweg stoppen we diverse keren op leuke plaatsen.

Ook bezoeken we nog het château de Carrouges.

We overnachten op de gratis camperplaats in Clères. De camperplaats heeft mooie ruime plaatsen in een weidse omgeving,

Dinsdag 11 september

We gaan op het gemakje verder vandaag. Halverwege de middag rijden we naar de camperplaats Richebourg. Dit is een vrij nieuw aangelegde camperplaats. Het ziet er prima uit.

Er staat een camper als we aankomen. Het is ook heerlijk weer en je kan hier lekker buiten zitten. Er is maar een probleem. Het stinkt er vreselijk naar mest. Zo erg, dat wij besluiten verder te rijden naar de verderop gelegen camperplaats in Estaires. Ook deze is nog erg nieuw en erg luxe aangelegd. Elke plek heeft een grasveldje met daarop een tafel en bankjes.

We kijken hier wat rond. Er is kermis. We twijfelen even of we hier blijven maar echt boeiend vinden we het niet. We rijden verder en gaan Lille voorbij. Daarna stoppen we op een parkeerplaats op de autoweg voor de maaltijd en een lange pauze. Als we te snel gaan rijden komen we in de file van Antwerpen. Terwijl we daar staan komen er veel vrachtauto’s aanrijden. Ze parkeren dubbeldik en nemen ook de camperplaatsen in. Er wordt wel eens gesproken over een camperplaag, maar wij zien ook regelmatig een truckerplaag.

Wij rijden hierna naar huis.

Over een of twee weken gaan we weer verder op pad

7 Responses to Normandie_Bretagne 2018

 1. Mienet Kruidbos says:

  Ik geniet zo met jullie mee. Schitterend!

 2. Robert-Jan says:

  Leuke reis tot dusver ! Prachtige regio. Wij zijn in 2016 naar Normandië geweest. Benieuwd naar jullie ervaringen in Bretagne. Dat staat nog op ons wensenlijstje. Nog veel plezier verder.

 3. Paula schuring says:

  Blijf deze site van jullie geweldig vinden, horen inderdaad dat er al veel camperaars op pad zijn. De baby- Bömers met zijn allen na de zomervakantie natuurlijk erop uit 😘.
  Wij volgen ook over een week ofzo.
  Veel plezier nog op deze trip.👍

 4. Martje says:

  Leuk om op deze manier mee te reizen
  Mooie foto’s
  Nog een prettige voortzetting van deze reis

 5. splingaer luc says:

  fijn jullie verhaal te horen klinkt ons heel bekend in de oren

 6. Joke Grootemaat says:

  Heerlijk genieten hoor! Erg leuk om jullie zo te volgen

 7. lies says:

  wij gaan zondag richting de loire maar ja met een camper weet je het maar nooit.
  jullie alvast een hele mooie vakantie.

  Groetjes Lies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *