Polen / Tsjechië 2009

 

Al jaren hadden we de wens om een keer in ons leven een bezoek te brengen aan het kamp Auschwitz.  Dus planden we een reisje naar Polen met de camper. We hadden totaal geen idee wat we in Polen konden verwachten. Ook hadden we geen idee hoe of het weer daar is. Bij extreem slecht weer zouden we doorrijden naar het zuiden richting Kroatië  of Italië en anders zouden we door Slowakije en Tsjechië terug rijden. Het is uiteindelijk het laatste geworden.
Polen is ons reuze mee gevallen en we zijn er langer gebleven dan we hadden verwacht. We moesten erg wennen aan de bevolking, maar hoe langer je er bent hoe beter je ze leert kennen. We hebben veel interessante dingen gezien en ook meegemaakt. Vooral de volksfeesten in Polen zijn leuk om te zien en mee te beleven. Doordat we langer in Polen waren hebben we van Slowakije en Tsjechië minder gezien, dus daar moeten we gewoon een keer terug naar toe. Wij vonden het zeer de moeite waard. Angst hebben we niet gehad en gekke dingen hebben we ook niet meegemaakt. Heel goed om te doen dus.

 

Naar het foto-album van Oost-Duitsland / Polen

Naar het foto-album van Slowakije / Tsjechië 

De officiële Poolse munteenheid is de zloty, verdeeld in 100 groszy. De munteenheid komt voor in geldstukken (van 1 groszy tot 5 zloty) en in briefjes (van 10 zloty tot 200 zloty). 1 Euro = ± 4,25 Zloty.

Bebouwde komEinde bebouwde komIn de bebouwde kom mag je 60 km/h rijden. Als er ergens twee of drie huisjes bij elkaar staan, is het al een bebouwde kom. Er staan erg veel flitspalen, maar deze zijn meestal al van ver te herkennen, omdat ze enorm groot zijn.
Boodschappen hebben we meestal gedaan in de Lidl of een Biedronka (Lieveheersbeestje).
De wegen zijn over het algemeen niet erg best. Soms is de weg zo vol met hobbels dat ze er echt geen verkeersdrempels hoeven aan te leggen om het verkeer af te remmen.
Toch zijn er af en toe ook goede wegen. Vooral de autowegen zijn over het algemeen erg goed.

Tanken in dm3Tanken doe je in Polen niet per liter maar per dm3 (is natuurlijk precies hetzelfde). In Polen betaalden we voor diesel tussen de 364 en 397 Zloty (iets minder dan een Euro). In Slowakije hebben we niet getankt, omdat diesel daar duurder is dan bij ons in Nederland (ongeveer 10 cent per liter duurder). In Tsjechië tankten we voor 26.20 CZK (± € 1,–).

Plaatjes bij de wc in Polen: damestoilet en herentoilet

Damestoilet               Herentoilet

Vertrek – donderdag 20 augustus 2009

Camperplaats KörbeckeWe vertrekken om 13.45 uur en rijden via Venlo naar Duitsland. We gaan dwars door het Ruhrgebied met veel steden en industrie. Het is bepaald geen boeiende route. We rijden naar Körbecke aan de Möhnesee waar we overnachten. De camperplaats is aangelegd op een oud tennisveld met hekken er omheen. Dit doet ongezellig aan, maar de omgeving maakt veel goed. De camperplaats ligt naast een camping, vlak bij een meer. Je kan er goed wandelen en fietsen. Het is vandaag een enorm warme dag met temperaturen boven de 30 graden.
De warmte blijft hangen tot laat in de avond en wordt rond middernacht verdreven door een flinke regen- en onweersbui.
(GPS: N. 51,49164° E. 8,12553°) –>”Körbecke” in google maps

Körbecke – vrijdag 21 augustus 2009

WillingenKurhaus Bad HersfeldHet is een regenachtige dag. We vervolgen onze reis door het noorden van het Sauerland. We komen door Willingen, waar we een paar jaar terug ook waren. Toen lag er sneeuw, waardoor het er heel anders uitzag. Vlak bij de camperplaats is een wandelbeurs, waar we even een kijkje nemen. We krijgen diverse likeurtjes, kaasjes en andere hapjes uit de streek aangeboden.

We rijden verder door Waldeckerland, een prachtig gebied, waar nog veel vakwerkhuizen staan.
We overnachten op de camperplaats in Bad Hersfeld achter het tennisveld (bij het Kuhrhaus)
Het weer is helemaal opgeklaard. Na het avondeten maken we een wandeling en nemen een kijkje bij het naastgelegen kuuroord.

(GPS: N. 50.85782° E. 9,69786°) –>”Bad Hersfeld” in google mVakwerkhuizenaps

Bad Hersfeld – zaterdag 22 augustus

We beginnen met een ochtendwandeling en maken een praatje met onze Duitse buren. Deze zijn hier omdat hun zoon ernstig ziek is en in de kliniek zit, die bij het kuuroord hoort.

Oost-Duitsland

Om half elf rijden we verder richting Dresden. Het is een zonnige dag en de temperatuur loopt op tot 24 graden.
Op de autoweg nemen we in de buurt van Erfurt afslag 34 om een kijkje te nemen in Arnstad, waar de componist Bach jaren heeft gewoond. ArnstadDeze “toegangspoort tot het Thüringer Wald” is dan ook vooral bekend als Bachstad.

HGrote strobalenet is een lieflijk en kleurrijk plaatsje. De huizen zien er allemaal fleurig uit. De geest van Bach is overal nog voelbaar. Hij is er vier jaar kerkorganist geweest en is ook in Arnstad getrouwd. Er zijn verschillende muziekwinkels en overal hangen posters over concerten. Op het plein staat een beeld van Bach en de kerk waar hij organist was,  is naar hem vernoemd.
We brengen ook een bezoek aan de kasteelruïne Neideck in het Slotpark met daarinCamperplaats Wolkenburg een historische maquette van de stad.
Hierna pakken we onze route naar Dresden weer op. Tot aan de autoweg komen we weinig  mensen tegen. Op de uitgestrekte akkers liggen vele grote ronde strobalen.  
Het lukt  niet om Dresden vandaag te halen, dus rijden we naar de camperplaats in Wolkenburg, die achter het oude gemeentehuis ligt. We komen daar  via een smalle en slechte weg. Het ziet er aardig uit maar er staat niemand. In de naastliggende huisjes zitten vriendelijke  mensen, dus we durven het wel aan om hier te blijven. Het ligt bij een bos, waar we nog een leuke wandeling maken.

(GPS: N. 50,89933° E. 12,67176°) –>”Wolkenburg” in google mapsAan de Elbe

Wolkenburg  – zondag 23 augustus

Na nogmaals een wandeling door het bos, rijden we  verder. 
Via smalle kronkelwegen komen we uit bij een 4-baansweg, die hier zomaar midden in het landschap begint. En zo komen we van het ene uiterste in het andere. Dat kan allemaal hier.

Dresden

Camperplaats DresdenIn Dresden zijn verschillende camperplaatsen. Twee daarvan  liggen dicht bij het centrum en beiden kosten 14 euro zonder stroom. We kiezen voor “City Herberge”. Deze ligt vlak naast een groot park.Fraunkirche

Dresden ligt aan de rivier de Elbe en wordt vaak het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. Dit omdat Dresden nog veel gebouwen heeft uit de tijd van de barok. Dresden wordt ook wel  “een stad met een verleden”  genoemd. Naast de oude gebouwen zijn er ook vele cafeetjes en bars. 

We wandelen naar het oude centrum dat op 1500 mtr. afstand ligt.
Het centrum van de 800 jaar oude cultuurstad wordt momenteel  gerestaureerd, waardoor niet alle gebouwen mooi op de foto vast te leggen zijn.

Fürstenzug

Binnenin de FrauenkircheWe maken een wandeling over de Neumarkt en langs de Fürstenzug oftewel de optocht der vorsten,een 102 meter lange muurdecoratie, die  is aangebracht op de muren van de voormalige Koninklijke gebouwen in de Augustusstrasse. Aan de andere kant van deze straat staan allemaal kraampjes met leuke souvenirtjes. We nemen nog een kijkje bij de bruggen en gaan dan weer terug naar de markt, waar enkele meisjes bruidsjurken aan het showen zijn. Als we weer richting de camper gaan, is het intussen 17.00 uur en dat betekent in Dresden Cocktail-happy hour. Hier maken we nog even gebruik van. ’s Avonds fietsen we nog een keer naar de stad en bezoeken de Frauenkirche (Onze Lieve Vrouwenkerk). Dit is een Evangelisch-Lutherse kerk in hoog barokke stijl.
Ook bekijken we nog enkele winkeltjes. Ze verkopen hier veel kerstballen en houten figuurtjes. Deze zie je ook veel in Polen.

(GPS: N. 51,04404° E. 13,74319°) –>”Camperplaats Dresden” in google maps

Dresden – maandag 24 augustus

Om 10:00 uur laten we Dresden achter ons en om 11:30 rijden we Polen binnen bij Görlitz.
Onze km. teller staat op 970 km. De Poolse grens rijden we zonder problemen voorbij.

POLEN

Saaie grijze flatgebouwenWe gaan eerst tanken. De dieselprijs is in Polen veel lager dan in Duitsland en onze camper heeft enorme dorst.
Al snel beseffen we dat we in een heel ander land zijn. De bermen zijn niet gemaaid en het onkruid staat hoog. Op de meeste stukken land wordt niets verbouwd. Er groeit alleen maar onkruid. En er hangt een rare wat viezige  lucht, waarschijnlijk afkomstig van een soort pisbloemen.Oude landbouwwerktuigen
Het ziet er allemaal troosteloos uit. Ook de bomen zien er onverzorgd uit. De wegen zijn slecht en zitten vol met gaten. We zien een oude tractor met dito hooischudder en autobussen uit vervlogen jaren. We rijden langs diverse kolenzaken, dus kolen worden hier nog volop gestookt. Ook de kleding van de mensen is van jaren terug. Kortom we zijn terug in de tijd.

Overal oude garageboxenMaar de meest vreemde ervaring vinden we de bevolking zelf. De mensen kijken strak voor zich uit. Ze groeten of lachen niet, ook niet als je zelf het initiatief neemt. 
Nergens hoor je iemand zingen. Nergens hoor je muziek. Maar…. ook nergens hoor je mensen schreeuwen, schelden of te keer gaan. En…. ook  nergens wordt troep neergegooid.
Het is een beetje emotieloos. De meesten mensen wonen hier in grote grijze en grauwe blokken of in kleine oude huisjes, die eveneens vrij kleurloos zijn. En daartussen staan zo hier en daar  grote en dure huizen.  Deze zijn waarschijnlijk van buitenlanders of van Polen die in het buitenland hebben gewerkt. We gaan naar een supermarkt en verbazen ons over de lage  prijzen. Voor verse broodjes betaal je 0,16 zloty, wat ongeveer 4 eurocent is. 

Opgeknapte flatsWe rijden naar Camping ‘Sloneczna Polana’ in een gehuchtje, dat behoort bij Jelenia Góra. Deze camping hebben we op internet gevonden en die zou worden beheerd door Nederlanders. We hebben hiervoor gekozen omdat we voor het eerst in Polen zijn en het land niet kennen. Op de camping worden we echter aangesproken door een Poolse vrouw, die niet meer zegt dan nodig is. ’s Avonds horen we van iemand dat haar man wel Nederlander is. Veel info over Polen hebben we hier niet gekregen. 
We overnachten op de camping en wandelen wat rond.
De omgeving is niet bizar mooi en de meeste flats zijn ook hier erg saai en grijs. Ook treffen we hele blokken met oude garages aan. Die zullen we nog veel zien in Polen. Een stukje verder zien we een paar geschilderde flats en dat ziet er gelijk een stuk vrolijker  uit.

(GPS: N. 50,86571° E. 15,66428°)
–>”Camping Sloneczna Polana” in google maps

Jelenia Góra –  dinsdag 25 augustus

Toeristen kraampjes in KarpaczDe volgende morgen wandelen we naar de Lidl. Enkele mannen staan in een groepje met een biertje in de hand. Ook dit is een veel voorkomend beeld  in Polen.

Na de koffie vertrekken we gaan naar het Karkonosze-gebergte  (of Reuzengebergte).
Deze hoogste keten van het Sudetenmassief trekt het hele jaar door veel bezoekers. In de winter wordt er geskied en in de zomermaanden gewandeld. 
We gaan richting het bergdorp Karpacz. We moeten alles een beetje plannen, omdat je in Polen niet zomaar overal kan overnachten en veel campings zijn er niet. 
Zodra we wat verder het Karkanosze-gebergte inrijden, komen we in een erg toeristisch gebied. We vallen dus weer van het ene uiterste in het andere. We rijden  Karpacz door en passeren kilometers lang winkeltjes, eettentjes en kermisattracties.
Winkeltjes in KarpaczWe willen even rondkijken maar er is weinig parkeergelegenheid. 
Er is wel een parkeerterrein waar je met een camper mag staan. De beheerder ervan wil ons voor 8 euro in een hoekje droppen, terwijl de rest helemaal leeg is, maar dat vinden we helemaal niks. Een stukje verder zien we ook nog een kleine camping, maar wij willen hier niet blijven overnachten. Het lukt ons uiteindelijk de camper in een zijstraat te parkeren en zo kunnen we toch een blik werpen in dit toeristisch plaatsje, waar heel Polen op af schijnt te komen. De vele tentjes bieden knuffels, pantoffels of snoep te koop aan en zien er wat kitscherig uit. De Poolse bevolking geniet hier echter met volle teugen. Wij zijn duidelijk meer gewend (en verwend) en beseffen weer eens hoe goed we het hebben.

Overal zie je oude bussenVia Bolkow komen we  in Jawor, waar we even stoppen. We parkeren de camper op een parkeerplaats, waar ook de centrale bushalte is. Tijdens onze koffiepauze kijken we onze ogen uit naar de vele ouwe knorrebussen die hier langskomen. We nemen ook nog een kijkje bij de kerk. Die hebben ze in Polen heel veel, de ene nog mooier dan de andere.  

Als we verder rijden komen we langs verschillende bedrijven die grafstenen maken. We vermoeden dat hier graniet uit de bergen komt. De grafstenen zien er prachtig uit.
De graven zijn hier overal goed verzorgd en zijn bijna allemaal voorzien van verse bloemen. Bij veel kerkhoven staan bloemverkopers, zeker in de weekenden.

Camping Stadion OlimpijskiOver een opgelapte weg, die lijkt op een ouwe broek van Swiebertje gaan we naar camping Stadion Olimpijski Nr. 117 in Wroclaw. Deze camping ligt op het terrein van het Olympisch stadion. De camping heeft ruime plaatsen, maar een erg oud sanitair gebouw. De douches hebben geen deur, maar zijn voorzien van een gordijn. Maar het is overal schoon en het water is bloedheet. Binnen het Olympische terrein zijn verschillende wandel- en fietspaden. Tegenover de ingang van de camping is een bos waar je prima kunt wandelen met de hond. Daar is ook de tramhalte, die je in een mum van tijd naar het centrum brengt. Het is vandaag heerlijk zonnig weer, waar we heerlijk van genieten.

(GPS: N. 51,11712° E. 17,09160°) –>”Camping Stadion Olimpijski, Wroclaw” in google maps

Wroclaw  –  woensdag  26 augustus Grunwaldzki hangbrug

Wroclaw aan de OderVandaag gaan we op de fiets naar het centrum van Wroclaw (voorheen Breslau)
Deze aan de rivier de Oder gelegen stad telt 127 bruggen en wordt dan ook wel de bruggenstad genoemd. De oudste brug voert naar het eiland Piasek, gebouwd in 1845. De bekendste brug is de Grunwaldzki hangbrug, voorheen de Kaiserbrucke.

WeMarktplein (Rynek) van Wroclaw gaan als eerste naar de oude binnenstad en zetten onze fietsen aan de rand van het Marktplein.

De Grote Markt is het op één na grootse marktplein van Polen. Er staan veel gerestaureerde gebouwen, bars en restaurants. Het stadhuis is één van de belangrijkste voorbeelden van gotische architectuur in Centraal- en Oost-Europa.

De stad is in de Tweede Wereldoorlog voor bijna driekwart verwoest. Een groot deel is intussen herbouwd. De gebouwen zien er kleurig en fleurig uit. Op het plein staan waterfonteinen tegen een glazen wand. In een zijstraat ligt een grote zwarte koker, waar je doorheen kan lopen. Hierin is een expositie te zien van de oorloLangs de oever van de Oderg. 

 Kabouters
Overal kom je ze tegen:Overal kom je kabouters tegen de kabouters van Wroclaw. Zo’n honderd beelden en beeldjes staan in de straten van deze stad. Het aantal schommelt door bijplaatsingen, diefstal en vandalisme. Het eerste beeld werd in 2001 opgericht ter ere van de ludieke verzetsbeweging Oranje Alternatief, die de kabouter als symbool voerde. Sindsdien zijn er gaandeweg kleinere kabouterbeeldjes bijgeplaatst. Oranje Alternatief is een Poolse oppositiegroep in Wroclaw die uitgroeide tot een beweging die actief was in meerdere Poolse steden, hoofdzakelijk in de tweede helft van de jaren ’80. De naam refereert aan de traditie van de Nederlandse provo- en kabouterbeweging.

Stadhuis (Ratusz) van WroclawBuiten de drukte van het centrum liggen een heleboel kerken, de één nog mooier en/of kolossaler dan de andere. We fietsen er langs en kijken hier en daar even binnen. Eén van de kerken wordt gebruikt als marktplaats en herbergt honderden kraampjes met koopwaar.

Halverwege de middag zijn we weer terug op de camping en maken we een wandeling met Trisha. We nemen ook een kijkje bij de camperlosplaats. Deze staat nergens aangegeven en ligt helemaal achteraan op het terrein, waar je normaal helemaal niet komt. We hebben er gisteren toevallig een Italiaan heen zien rijden.

We komen hierbij langs een rijtje oude kleine krotjes, die je kunt huren. Je zal zoiets geboekt hebben!

Bouwvallige huisjes op de camping

Astronomische klok met gouden cijfers Wroclaw – donderdag 27 augustus

Na het ontbijt maken we een wandeling en daarna rijden we naar de losplaats.
Tegen elven rijden we over de autoweg naar Opele. Onderweg zien we behoorlijk wat ooivaars, zowel echte- als stenen dieren. Het is ons al opgevallen dat ook in de  souvenirwinkeltjes veel ooievaars te koop zijn. De ooievaar is het lievelingsdier van de Polen.

De omgeving waar we nu rijden ziet er een stuk mooier uit, de huizen zijn beter en de bermen zien er verzorgder uit. We komen langs een dinopark en passeren later ook nog een dinosaurusmuseum. Wij laten de dino’s voor wat ze zijn en gaan naar de winCzestochowa met op de achtergrond Jasna Góra kel om broodjes te kopen.
Vanmorgen hadden we nog het plan om in één dag naar Częstochowa te rijden en vandaar via de Adelaarsnesten-route naar Krakow. Maar zoiets moet je niet plannen in Polen. De wegen zijn een stuk slechter dan bij ons, waardoor de reis veel langer duurt dan gepland.

Als we halverwege de middag aankomen bij Częstochowa, zien we al van verre de toren van het Paulinerklooster. We besluiten op de plaatselijke camping te overnachten. Deze ligt naast het klooster en om er te komen moeten we de borden “Jasna Gora” volgen. Voor 8 euro per nacht mogen we een plekje uitzoeken. Daarna gaan nog even kijken bij het bedevaartsoord. Trisha moet bij de camper blijven, want honden mogen er niet in. We zijn nog net op tijd om de toren, die tot 16.00 uur open is, te beklimmen. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Vanaf de toren kijken we over een groot deel van de stad.Tentoonstelling van de Solidarnosc

De Zwarte MadonnaCzęstochowa is vooral bekend vanwege het Paulinerklooster, dat gebouwd is op de Jasna Góra (lichte berg), een heuvel in het westen van de stad. In deze barokke kloosterkerk hangt het beroemde schilderij van de zwarte Madonna. Het schilderij hangt in een schemerige ruimte en is omgeven door edelstenen. Het wordt belicht door kaarsen. Aan de wanden van de kerk hangen rozenkransen en scapuliers, maar ook invalidenkrukken, want aan de Zwarte Madonna wordt door de gelovigen een genezende kracht toegeschreven.

Binnenin het kloosterCzęstochowa trekt bezoekers uit heel Polen en ver daarbuiten en wordt als het op vier na grootste pelgrimsoord ter wereld beschouwd, na Mekka, Lourdes, Rome en Varanasi. De topdrukte is rond Maria-Hemelvaart. Er komen dan wel honderd duizend mensen. Gelukkig zijn we net een week later en is het nu een stuk minder druk.
Als we ’s avonds een wandeling maken, komen we langs een groep jongeren die samen christelijke liederen zingen. Ook zien we dat op de parkeerplaats ineens zo’n 15-tal Italiaanse campers staan. Ze hebben een bord voor het raam,  waarop te zien is dat ze naar de Noordkaap zijn geweest.
(GPS: N. 50,81112° E. 19,09154°) –>”Częstochowa” in google maps

Częstochowa – vrijdag 28 augustus

Veel kraampjes voor de toeristenOmdat het een heerlijk zonnige dag is blijven we nog een dag. Zonde om de hele dag in de camper te zitten. We maken een lange wandeling met Trisha door het park en genieten van de zon. Het lukt ons via een Poolse site op internet te komen. Het is gratis, maar kost wel de nodige inspanning omdat de gegevens in het Pools vermeld staan.  
Op de achtergrond horen we blaffende honden en stichtelijke muziek.
De muziek komt uit de stalletjes die voor de ingang bij de busparkeerplaats staan. Ook aan de andere kant van het klooster staan rijen met stalletjes waar van alles wordt verkocht. Vooral veel prullaria met afbeeldingen van de Zwarte Madonna.

Nu we hier blijven, gaan we nog een keer kijken bij het bedevaartsoord en bezoeken diverse musea. Deze zijn allemaal gratis, maar wel vragen ze giften voor restauratie en onderhoud. Er is een tentoonstelling over de oorlog en een toonzaal met vele dure attributen. In de loop der eeuwen hebben koningen, hoogwaardigheidsbekleders en pelgrims veel geschonken aan het klooster. Er zijn veel voorwerpen van edelsmeedkunst bewaard gebleven, die tentoongesteld worden. Foto’s mag je daar niet nemen en er lopen diverse bewakers rond.

Częstochowa  –  zaterdag 29 augustus

Routes doornemen met de Italiaanse burenVuil water lozen op de campingAls we wakker worden zien we dat het regent.
Onze Italiaanse buurman heeft een kapotte uitlaat en vraagt of wij gereedschap hebben.
Kees helpt de uitlaat te reparen en als dank krijgen we een bakje Italiaanse koffie. Dit Italiaanse stel heeft al vele verre camperreizen gemaakt en al snel worden de landkaarten erbij gehaald. Ze wonen op Sardinië en vertellen één en ander over hun mooie eiland. Iets na elven gaan we verder, een paar uurtjes later dan gepland. Maar wat maakt het uit, we hebben vakantie. Eerst nog even water innemen en lossen en dan op pad.
We rijden een spoorweg over, waarnaast een spoorwachterhuisje staat met daarin nog een echte spoorwachter.

Adelaarsnestenroute

OlsztynTussen Częstochowa en Krakow ligt de Szlak Orlich Gniazd, oftewel de route van de Adelaarsnesten. We gaan vandaag een deel van deze kastelenroute volgen. De kastelen zijn in de Middeleeuwen gebouwd en voor een groot deel verwoest. Door hun hoge ligging lijken ze op adelaarsnesten.  

Een huiskoeDeze route wordt niet aangegeven. Aan toerisme doen ze in Polen niet veel. De plaatsen Olsztyn, Mirów, Bobolice en Ogrodzieniec, die we willen bezoeken, zetten we in de TomTom en met een beetje puzzelen en zoeken komen we overal Zingende kinderenwaar we zijn willen.  De route die wij willen rijden is 136 km lang en volgens Tommie gaan we daar 3½ uur over doen zonder stops. We rijden regelmatig over slechte en hobbelige wegen, maar komen door mooie natuurgebieden, heidevelden en bossen. Onderweg zien we weer grote dure huizen, maar ook bouwvallige krotjes, waar we regelmatig een huiskoe bij zien staan.

We  gaan als eerste naar Olsztyn. We parkeren  de camper naast een kerk, waar uiteraard weer een kerkdienst plaatsvindt. Die zijn er in veel kerken in Polen meerdere keren per dag.
Poolse klederdrachtVoor de ruïne is een feest. Er staat een podium met daarnaast een heleboel kleine tentjes. We gaan de ruïne bekijken en daarna luisteren we nog naar een optreden van Poolse kinderen en een gitarist.

Kerkhof met veel bloemen

We vervolgen onze route via bossen en binnenwegen en komen langs een parkeerterrein waar eveneens een Pools volksfeest wordt gehouden. Ook hier nemen we een kijkje om iets te zien van de Poolse tradities. We worden niet overdreven verwelkomd, maar ook absoluut niet genegeerd. We kunnen ook zonder problemen een paar foto’s en filmpjes maken.

Waar zou dit nu weer voor zijn?Als we weer onderweg zijn, zien we een paar poppen staan voor een kerk. Wat dit te betekenen heeft weten we niet.
We maken nog een stop op een parkeerplaats om onze route te checken. Uiteindelijk lukt het ons om de volgende ruïne in Mirów te vinden. Hier maken we een flinke wandeling en daarna drinken we koffie in het cafeetje naast de parkeerplaats.
Daarna gaan we naar Bolice. Hier ligt een mooi kasteel, maar helaas staat het vanwege restauratie in de steigers. Er vinden hier regelmatig steekspelen en andere activiteiten plaats. Als we aankomen is er een steekspel bezig. We pakken onze camera en lopen er heen, maar bij aankomst is het net afgelopen.  De laatste plaats van deze route die we willen bezoeken  is  Ogrodzieniec. Als we daar aankomen zien we dat er een groot feest van de brandweer is. Het is intussen vijf uur geweest en in Oostelijke Polen is het vroeg donker. TussenstopWe rijden daarom naar een bewaakte parking en het lukt ons met gebaren en wat Engels te vragen of we hier mogen overnachten. Voor 20 zloty’s mogen we 24 uur blijven. We parkeren de camper en lopen naar de ingang van het kasteel. We mogen gratis naar binnen maar onze hond mag niet mee vanwege het feest. We wandelen terug langs  allerlei tentjes met koopwaar en langs  een harmonie, die volksdeuntjes blaast.  
Terug in de camper gaan we eten, kijken wat televisie en maken plannen voor de volgende dag. Intussen komen er volop auto’s, taxi’s en bussen aan met bezoekers voor het feest en overal zien we politie. Alle parkeerplaatsen raken vol. Halverwege de avond begint een  groot vuurwerk. “Zouden we hier wel kunnen slapen vannacht?”

MirówOmdat onze hond bang is van vuurwerk blijven we in de camper. Zodra het vuurwerk afgelopen is gaan we nog even kijken bij het feest. Het is intussen helemaal droog geworden. We lopen langs de tentjes met worst en drank en horen al van verre de muziek van de Poolse rockzanger Pawel Kukuzi en de band Piersi.

Muziekfeest bij Ogrodzieniec

 

Het is superdruk. Jong en oud staat gezamenlijk te luisteren of zingt uit volle borst mee.
Om klokslag 23.00 uur is het afgelopen en een kleine vijfduizend mensen lopen terug naar de uitgang. Dit gaat zonder duwen of trekken. De Polen blijven ons verbazen. Ze zeggen niet veel tegen ons, maar doen ook totaal niet moeilijk en accepteren het gewoon dat je er bij bent. Om 24.00 uur zijn de parkings weer nagenoeg leeg en is het overal stil.

(GPS: N. 50,45336° E. 19,54668°) –>”Ogrodzieniec” in google maps

Bolice     Ogrodzieniec     Ogrodzieniec

Ogrodzieniec – zondag 30 augustus

OgrodzieniecWe slapen als roosjes en worden gewekt door een stralende zon. Na het ontbijt gaan we alsnog naar het kasteel. Dit keer mag de hond wel mee en moeten wij 5,50 zloty’s per persoon betalen. Dit kasteel is zeker de moeite waard om te bekijken.
Na het bezoek rijden we verder. De kastelenroute gaat nog verder tot Krakow. Wij haken hier af en gaan naar Oświęcim, beter bekend als Auschwitz.

Ook dit keer rijden we door verschillende bossen. Overal gaan mensen de bossen in om paddestoelen  te zoeken. Manden vol worden geplukt en daarna verkocht langs de kant van de weg. Anderen gaan op zoek naar mooie stukjes paarse hei om wat natuur in huis te halen. Wij weten dit omdat we een kijkje hebben genomen in het bos en hiernaar hebben gevraagd. PaddestoelenEn ook toen hebben we ervaren dat de Poolse bevolking niet gewend is om aangesproken te worden door vreemden. Een beetje verlegen  geven ze antwoord. Deze mensen zijn totaal niet onvriendelijk, ze zijn gewoon wat bedeesd, wat waarschijnlijk komt door hun communistische verleden. Een tijd waarin je niemand kon vertrouwen.

Als we na de boswandeling verder rijden wordt er volop geknipperd door een aantal tegenliggers. Er is politiecontrole. Ook op de weg worden we als buitenlanders dus gewoon geaccepteerd. We komen in de buurt van Katowice en het valt direct op dat de steden en mensen hier veel moderner zijn. De grotere supermarkten zijn op zondag allemaal open, zodat we ook vandaag verse broodjes kunnen kopen.

Lees verder op : Polen / Tsjechië (2)

Comments are closed.