Spanje 2007 (deel 1)

 

Wij zijn dit voorjaar naar Spanje geweest in de maand mei. Onze reis is iets anders geworden dan gepland.

De bedoeling was om Baskenland te gaan bezichtigen, daarna langzaam door het binnenland van Spanje te rijden, met ondermeer een bezoek aan Burgos en Madrid. Dan naar Valencia en via de kust weer terug naar Frankrijk.

We waren hier in mei en het weer was in deze maand niet zo geweldig in Spanje.

Om die reden zijn we naar het zuiden gereden waar het weer iets beter was. 

 Gereden route

Bergen op Zoom – vrijdag 27 april 2007

Camperplaats DuinkerkenKm stand: 0

We vertrekken om 14.00 uur richting België. We maken niet veel kilometers, omdat we een vermoeide week achter de rug hebben vanwege het overlijden van onze (schoon)moeder. Bovendien is het erg warm, terwijl het in het zuiden slecht weer is. We stoppen in Duinkerken, net over de Franse grens, waar we overnachten op een camperplaats achter de duinen. ’s Avonds wandelen we een eind over het strand en de boulevard om even flink uit te waaien.

Duinkerken – zaterdag 28 april

Km stand: 209

Camperplaats Sainte-Moure-de-TouraineOok deze morgen nog lekker rustig aan gedaan. Om 11.30 verder Frankrijk ingereden.
Later op de dag zoeken we een camperplaats een stukje voorbij Tours. Volgens het Nederlandse camperboek, zou er een camperplaats moeten zijn in Veigné. De camperplaats vinden we niet, maar Veigné is een lieflijk dorpje. Alle huizen zijn in een soort Efteling-achtige stijl gebouwd, zodat het lijkt of we in een sprookjesdorp rijden.
Het dorpje Sainte-Maure-de-Touraine, dat een stukje verderop ligt, ziet er heel wat armoediger uit, maar heeft wel een camperplaats. Er zijn een paar (oude) w.c.’s, een losplaats voor water, chemisch toilet en een kraan om de watervoorraad aan te vullen. En dat allemaal gratis.

Sainte-Maure-de Touraine – zondag 29 april

Km stand: 823

Overnachting DaxWe gaan verder Frankrijk in. We volgden de route national en komen langs het park van de toekomst (Futuruscope) en langs de plaats Angoulême. Deze gratis route is bijna overal vierbaans en heeft mooie parkeerterrein. Er rijden veel campers.
We overnachten in Dax. Er zijn daar twee camperplaatsen, één midden in het stadje aan de rivier en één even voorbij het meertje “Lac du Christi” in een bos. Beiden zijn vol. Als we terugrijden, zien we een Fransman op een parkeerplaatsje, die naar ons staat te wenken. We gaan op de uitnodiging in en niet veel later staan we op een prachtige plek, met uitzicht op het meertje en de lichtjes aan de andere kant. Na het eten maken we een wandeling rond het meer, waarin we een otter zien zwemmen.

Dax – maandag 30 april

Km stand: 1285

BiaritzDeze dag vervolgen we onze route langs de Atlantische kust. Tussendoor even een ommetje gemaakt langs Biaritz, om hier rond te kijken. In Biaritz is het erg druk. Het regent en waait enorm, wardoor we niet veel zien. Er is daar een camperplaats voor 40 campers.
We rijden door naar Spanje via het grensplaatsje Hendaye, waar ook een camperplaats is. Het lijkt ons een gezellig plaatsje met veel winkeltjes, waar je vanaf de camperplaats zo heen kan lopen. Dit onthouden we voor een volgende keer.

SPANJE

BaskenlandAls we Baskenland inrijden staat onze kilometerteller op 1375.
Bij San Sebastian gaan we de weg af en rijden dwars door de stad om deze te bekijken.
In Baskenland zijn veel bergen en alles ziet er prachtig groen uit. Boven in de bergen bij Vitoria Gastiez is het 8 graden. Jammer genoeg regent het weer pijpenstelen, dus rijden we door naar Burgos. Via coördinaten van een Duitse campersite zoeken we een gedoogplaats. We komen terecht op een parkeerplaats naast een crematorium, waar niet één auto, laat staan een camper staat. Dit bevalt niet, dus gaan we op zoek naar een plaats bij levende wezens.

FonteinVia info van een Spaanse site vinden we een parkeerplaats bij “Hospital del Rey”. Dit hospitaal bestaat uit oude gebouwen en wordt gebruikt als een universiteit voor rechtenstudie. De parkeerplaats ligt tussen hoge muren, waardoor we vanaf de weg niet te zien zijn. Ook hier staan we alleen, maar dit voelt beter, want overal lopen er mensen door de naastgelegen tuinen.
Het is intussen lekker warm en zonnig geworden en na het avondeten maken we een wandeling in het vlakbij gelegen park met mooie beelden, watervallen en fonteinen.

Burgos – dinsdag 1 mei 2007

Km Stand: 1640.

Hospital del ReiAls we de volgende ochtend wakker worden, zien we dat het mooie weer voorbij is. Binnen is het 10 graden en de buitentemperatuur is 3 graden. Burgos en de kathedraal bezoeken stellen we maar uit tot een volgende reis. We kijken naar het weer op de Spaanse zender TVE en zien dat het weer voor het binnenland er niet geweldig uitziet. In het zuiden is het beter, dus gaan we daarheen.
Met de kachel aan en Spaanse muziek uit de boxen, houden we toch een lekker vakantiegevoel.
Het gebied waar we doorrijden is erg mooi met allemaal bergen, met daarop een soort steen van mooie kleuren rood, maar soms ook geel en bruin. De bladeren van de bomen hebben veel verschillende tinten groen, waardoor een kleurrijk tafereel ontstaat. Op de bergen liggen liefelijke dorpjes en we passeren af en toe prachtige gebouwen. Sneeuw bij MadridVerder zien we veel ooievaars en ooievaarsnesten. Het zijn weer van die beelden, die niet met een camera vast te leggen zijn.
De weg waar we over rijden is wel erg slecht. Het is wel een vierbaansweg, die van Noord- Spanje (Burgos) via Madrid naar Zuid-Spanje (Granada) loopt. Ook de parkeerterreinen zijn niet geweldig, maar de weg is dan ook tolvrij.
Als we rond elf uur, zo’n 60 km boven Madrid rijden, zien we dat er sneeuw ligt op de bergen voor ons. Op het hoogste punt, een col van 1408 meter sneeuwt het, op het moment dat we er rijden. Ook langs de kant van de weg ligt sneeuw. De buitentemperatuur is 2 graden.
In de middag arriveren we in Toledo, Toledoeen plaats die ook op ons verlanglijstje staat. En omdat het intussen weer erg zonnig is, maken we hier wel een stop. Het is zelfs 26 graden.
Ook in Toledo vinden we snel een parkeerterrein middels de aanwijzingen van de Spaanse campersite. Toledo is een prachtige plaats. Het is ongeveer een kilometer lopen, via een omhooggaande weg eer je in het oude gedeelte bent.

Tegen de avond rijden we verder. We gaan in het plaatsje Vilches op zoek naar een slaapplaats. We komen langs leuke weggetjes met veel olijfbomen en een paar stuwmeertjes in het dal, wat weer voor prachtige uitzichten zorgt. We zien weilanden met zwarte jonge stiertjes, met daarachter een kleine arena.
In Vilches is het overal enorm druk op straat. We hebben ook nog gekeken in andere plaatsjes maar ook daar is het druk op straat en de mensen zijn erg uitbundig. Door de 1 mei viering en het mooie weer zijn de straten overvol. Ook is er veel opgetogen jeugd. We besluiten naar de snelweg te rijden en hebben overnacht op een parkeerplaats tussen de vrachtauto’s.

Palmeleros – woensdag, 2 mei 2007

Strand bij "Don Cactus"Km Stand: 2226

Na een zeer rustige nacht, worden we wakker van de regen. Dat is dus even balen. We zijn nu bijna in het zuiden en willen gewoon mooi weer.
We trekken verder en komen door een gebied met heel hoge bergen met diepe dalen en wederom prachtige vergezichten . Het is zo mooi dat we besluiten hier over een aantal dagen terug naar toe te gaan. De temperatuur is gezakt naar 7 graden.

Strand bij MotrilWe houden een lunchpauze op het strand van Motril in de buurt van camping Don Cactus.
Daarna gaan we op zoek naar de camperplaats, die volgens verschillende informatiebronnen bij de haven van Motril moet zijn. Die zien we niet, maar we zien wel een Spaanse camper staan op het strand (Playa de Poniente) en gaan daar ook heen. Er komt nog een Franse camper bij en een stukje verder zien we een Tsjechische camper staan. Weer lekker internationaal dus.

Motril – donderdag 3 mei

Km Stand: 2479

Camping CabopinoWe gaan richting Malaga. Onderweg zien we veel grote en bloeiende cactussen in allerlei variaties. Ook vandaag zien we weer veel mooie vergezichten, bergen en baaitjes.
Maar we rijden ook door stukken die veel te veel zijn volgebouwd
We passeren het vliegveld van Malaga, waar we ooit in een ver verleden eens zijn geland met onze kinderen. Uiteindelijk komen we bij camping-cheque camping Cabopino, 10 km vanaf Marbella. Op de camping hebben ze wifi, zodat we onze eerste mails kunnen versturen. Het strand is niet echt ver, maar wel moet je een drukke weg oversteken.

Strand bij MarbellaMarbella – vrijdag 4 mei

Niet gereden.

Een dag van wandelen en luieren.. ’s Avonds komen de achterburen Kees en Suzan op visite. Suzan speelt klarinet en zit op Spaanse les, dus is er direct een klik. Jammer dat we op een gegeven moment naar binnen moeten, vanwege de kou.

Marbella – zaterdag 5 mei

Km Stand: 2628

TorremolinosNa 2 nachten op de camping te hebben gestaan, vertrekken we om 11.30 uur naar Torremolinos. Net voor Torremolinos begint een kilometers lange boulevard met winkels, bars en restaurants. Het is er super toeristisch en erg druk. Als we Benalmadena binnenrijden zien we paardentrams en bussen met open daken, die vol toeristen zitten.
Daarna rijden we door Montemar, een klein plaatsje voor Torremolinos waar we 8 jaar geleden met de kinderen zijn geweest. Met wat moeite vinden we een parkeerplaats, zodat we even terug kunnen gaan kijken naar het complex waar we indertijd zaten.
Daarna rijden we door het centrum van Torremolinos. Daar is geen parkeerplaats te vinden.
MalagaWe hebben gelezen dat er voorbij Toremolinos een camperplaats moet zijn waar we over de boulevard naar toe rijden.
Er staan daar inderdaad een aantal campers, maar ook omgebouwde vrachtwagens en caravans. Sommige zijn zo oud, dat ze niet meer verplaatsbaar zijn. We zetten onze camper neer om even rond te kijken. We spreken enkele mensen en al snel blijkt dat sommige daar het hele jaar staan. Wij voelen ons er niet prettig en dat is voor ons reden genoeg om door te rijden.

Net voorbij Malaga zien we op een parkeerplaats aan een baai met een prachtig uitzicht, 2 campers staan. We maken hier een koffiestop en maken Communiefeestdaarna een prachtige wandeling langs het water. We komen op een parkeerplaats, met een mogelijkheid tot barbecuen. Omdat het zaterdag is wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt, wat erg leuk is om te zien. In de avond wandelen we de andere kant op en komen terecht op een gezellige boulevard. Er lopen hele families rond, waarvan de meisjes eruitzien als bruidjes. Misschien zijn het communiefeestjes.
Omdat er wat rumoerige jeugd komt, gaan we alsnog verder. Onderweg wordt het af en toe donker door de plaatselijke buien. Ook hebben we last van rukwinden, vooral op de hoge bruggen die over de dalen zijn gelegd. Omdat we nu bij avond rijden, zien we zo hier en daar in de straten campers staan. Ook bij vakantiehuisjes en sportcomplexen wordt overnacht in Spanje. We kijken ook nog even in het plaatsje Nerja, maar besluiten weer naar het strand van Motril te rijden.

Als we bijna bij Motril zijn, is het al al donker, waardoor we kunnen genieten van de bergen die prachtig worden verlicht door grote schijnwerpers.

Motril – Zondag 6 mei

Strand Motrilniet gereden

We blijven de hele zondag op het strand van Motril. We willen nog de bergen in, maar vandaag is het volgens het weerbericht nog bewolkt in de bergen en hier aan de kust is het zonnig.
We rijden wel even naar het dorp om brood te kopen en zien dat van een 2-baans-weg door middel van oranje pionnen een 3 baans is gemaakt. Dit omdat er op zondag veel verkeer is richting het strand. We hebben deze dag wat kleine reparaties uitgevoerd. De spiegel is van de kastdeur getrild en ook onder de kast is iets losgekomen. In Spanje zijn veel hoge drempels aangelegd, vooral in de dorpen aan het strand.

OBoulevard Motrilp zondag is er nogal wat jeugd, die met veel kabaal rondscheurt over het strand. Maar we zien ook regelmatig politie en strandwacht voorbij komen.
In Andalucië wonen veel zigeuners. Onderweg hebben we al regelmatig zigeunerkampen gezien. Vandaag komt er een hele groep over het strand. Met paarden en koetsen, die prachtig versierd zijn met bloemen. Ook twee Spaanse jongens, die een Dalmatiër op een scooter vervoeren, zorgden voor het nodige vertier. Genoeg te zien dus vandaag.
’s Avonds komt er een Duitse camper naast ons staan

Motril – Maandag 7 mei

Km Stand : 2805

OSierra Nevadam tien uur verlaten we het Motrilse strand bij een temperatuur van 25 graden.
We gaan naar Granada via die prachtige route, die we een paar dagen geleden maakten in de regen. In de bergen zakt de temperatuur naar 20 graden. Via een steile, maar goede weg rijden we vanaf Granada naar het Alhambra en het kleine plaatsje dat daar vlakbij ligt.
Daarna trekken we de bergen in, naar de sneeuw van de Sierra Nevada en genieten van een fantastisch mooie tocht.

We rijden eerst door liefelijke bergdorpjes, maar al snel wordt de weg steiler en klimmen we via de vele haarspeldbochten omhoog. In de sneeuwWe blijven stijgen en de sneeuw komt steeds dichterbij. Onderweg zijn er verschillende plaatsen waar je kan stoppen om te genieten van het mooie uitzicht. Op 1750 meter hoogte maken we een filmstop.
In het dorpje Solynieve, op 2355 meter hoogte, ligt nog volop sneeuw. Het lijkt net zo’n treinplaatje van vroeger. Hier wordt in de winter veel geskied en boven het dorp, op 2402 meter hoogte ligt de Camperplaats Sierra Nevada.
Daar gaan we natuurlijk even heen. Trisha, onze lab laat merken blij te zijn met deze stop en rent als een dolle jonge hond door de sneeuw. Om 15.30 uur gaan we weer terug naar beneden. De afdaling lijkt sneller te gaan, al volgen we gewoon weer dezelfde weg.
Ook bij het dalen genieten we weer van het praHolwoningchtige uitzicht. Even voorbij Granada passeren we allemaal kale rotsen en grote keien en daarna zien we langs de kant van de snelweg, een heleboel winkeltjes met spullen van keramiek. Volgens de info die we bij ons hebben, komt het keramiek uit de bergen hier in de buurt. We zitten vlak bij Guadix, dat bekend staat om de holwoningen.
We rijden daarna door Purullena, waar een museum is over deze holwoningen.

Omdat wij nog nooit van holwoningen hebben gehoord, willen we hier even rondkijken.
Aan het begin van het dorp Purullena staat een groot bord met informatie over deze woningen. In de bergen zijn inderdaad gaten te zien, en bij sommigen zie je ook nog raampjes en een schoorsteen. Met een beetje fantasie zie je de oermens bezig zijn vuurtje te maken. We proberen wat foto’s te maken, maar de meeste holen zijn te ver weg, dus dat lukt niet goed.
Tijdens het fotograferen worden we afgeleid door twee zielige jonge hondjes. Eén van hen loopt op drie pootjes rond. We willen het beestje helpen, maar krijgen het niet te pakken. Het strompelt als een ‘geslagen‘ diertje de bergen in en verdwijnt uit ons zicht.

AlmeríaWe gaan weer verder en komen in Almería, waar we stoppen voor de nacht op een parkeerplaats aan de boulevard. Later komen er nog twee campers bij. De politie komt een paar keer langs en laat ons rustig staan, dus tot nu toe valt het overnachten in España allemaal erg mee. Netjes zijn ze er ook wel. Om 23.00 uur komt de vuilniswagen langs en dat op de zaterdagavond.
We kijken uit op een prachtige boulevard en zien veel wandelaars en trimmers passeren. Ook worden er gymoefeningen gedaan op het strand. De temperatuur is op deze avond zeer aangenaam, zodat ook wij nog lekker over de boulevard kunnen slenteren.

Lees verder op : Spanje 2007 (deel 2)

Comments are closed.